Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 21 okt 2024

Cypriotiska viner väcker nyfikenhet

Få svenskar tänker spontant på Cypern, för öns intressanta viner. Men allt fler skandinaver börjar nu upptäcka de olika cypriotiska vinerna, och favorisera dem. Vinexportören Nefeli Georgiou, på Kaneffi Trading, förklarar vad som kännetecknar öns drycker och vilka egenskaper hos dem som nordbor älskar.

Nefeli Georgiou, vinexportör på cypriotiska Kaneffi Trading, märker tydligt att skandinaviska konsumenter och restauranger får upp ögonen för Cyperns viner. Flera historiker nämner att medelhavsön troligen är vinets vagga i världen. Och även dagens cypriotiska viner görs främst på druvor som är unika för ön, och många av vintyperna är namnskyddade för platserna. Villanytt ber Nefeli beskriva några av Cyperns viner, som vi kan beställa via det svenska Systembolaget.

– Commandaria är kanske den vintyp som är starkast förknippad med Cypern. Det är ett bronsfärgat dessertvin som kan liknas vid likör eller portvin, och det är världens äldsta ännu producerade vin. Vår klassisiska Alasia Commandaria görs på druvsorterna mavro och xinisteri, av tillverkaren Loel.

Cyperns Xinisteri-druva

Xinisteri är en av Cyperns mest karaktäristiska druvor, och är råvaran för det torra vita vinet Vasilikon Xinisteri.

-Ja, Vasilikon är tillverkaren som skapar det här gröngult kristallklara vinet med fruktig doft av aprikos och persika, med härlig lång eftersmak. Passar utmärkt som sällskapsvin, eller till lufttorkad eller rökt skinka, ostar, skaldjursrätter och grillad fisk. Vinet har erhållit många priser, och serveras lämpligen vid åtta till tio grader, berättar Nefeli Georgiou på Kaneffi Trading.

Maratheftiko – gammal druva på hög höjd

En annan intressant och specifikt cypriotisk druva är maratheftiko, som växer i kalkhaltig jord på 750 meters höjd uppe i Troodosbergen. Vid skördetid är de vackert mörkblå, nästan svarta, i färgen. Nefeli berättar:

– Tillverkaren Zambartas har noggrant valt ut samarbetande odlingar, som levererar de här druvorna till det eleganta rödvinet Zambartas Maratheftiko. Druvorna sorteras för hand, jäsning sker i rostfria tankar, fermentering i 17–20 grader och senare slutjäses det på skal. Vinet lagras i cirka ett år på ekfat och det färdiga vinet, Zambartas Maratheftiko, har då aromer av viol, svarta vinbär, rödfrukt och en aning söt krydda från fatlagringen.

Villanytt noterar att det är den hyllade årgången 2020, som just nu erbjuds i Systembolagets beställningssortiment.

Text: Tom Swales

Annons