Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil 2 dec 2023

Lev med nedsatt hörsel utan begränsningar

Nedsatt hörsel blir allt vanligare och problemet kryper ner i åldrarna. Nedsatt hörsel kan också påverka utveckling av demens. Boris Jurisic, audionom på Audionova, berättar om de hjälpmedel som finns att få för att leva ett liv utan begränsningar.

Uppåt 1,5 miljon svenskar har en hörselnedsättning. Men bara var tionde gör något åt det.

– Våra patienter blir yngre och yngre då vi lever mer och mer i bullriga miljöer. Att inte ta hjälp är dumt. Det finns hjälp att få och du behöver ingen remiss. Kontakta en legitimerad audionom direkt och gör ett hörseltest, tipsar Boris Jurisic på Audionova.

Dagens hörapparater – som air pods

Boris berättar att det finns ett stigma kring hörselnedsättning. Men idag har hörapparater funktionalitet som hörlurar, de är små, snygga, vattentäta och kan också koppla upp sig mot mobilen och tv med blue tooth.

– Dagens hörapparater är uppladdningsbara och ser helt annorlunda ut än för tio år sedan. Modellerna är supersnygga, smidiga och kan tas för air pods. De är också mer automatiserade, även AI har letat sig in och gör funktionaliteten bättre.

Demens på grund av hörselnedsättning

Boris menar att det är många ”30-plussare” som har förmått sina föräldrar att komma till Audionova-kliniken. De ser att föräldrar börja dra sig undan och sitter tysta vid middagsbordet. Forskningen kan berätta att det finns ett tydligt samband mellan hörselnedsättning och demens.

– Med en hörselnedsättning kommer också social isolering. Det är synd för när man kan göra något åt det. Det bästa sättet att aktivt förhindra demens är att slänga på sig en hörapparat. Kan du kommunicera med andra, skjuter du på utvecklingen och stimulerar hjärnan. Utan input, jobbar inte hjärnan längre.

Hörseltekniska hjälpmedel på arbetsplatsen

En annan väg för de som har en hörselnedsättning är att få stöd på arbetsplatsen med ett hjälpmedel kallat Roger. Utrustningen passar de som har en mild till måttlig nedsättning.

– Vi kan hjälpa dem på jobbet med teknisk utrustning, gör en utredning om vad de behöver och hjälper dem genom hela processen med Försäkringskassan. Man behöver inte betala en krona och kan fortsätta jobba, vilket kanske inte hade varit alternativet annars.

Utrustningen funkar sömlöst och kan placeras i ett mötesrum eller på ett lager – ja, var personen nu kan tänkas behöva hjälp.

– Den ser ut som små hockeypuckar som läggs ut till exempel i mötesrummet. Det fångar upp tal och skickar det direkt till hörapparaten. Det är supersmidigt att koppla ihop hela systemet, avslutar Boris Jurisic.

Text: Eva Rydinger

Annons