Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fönster 27 jan 2023

Lek, våga och ge djup åt hemmet – med en spegel

Spegeln som inredningsdetalj har fått ögonen på sig. Och inte bara för att spegla sig i. Villanytt frågade Madeleine Classon, en av delägarna bakom AA Glas i Stockholm om lite tips och råd.

Med liten insats går det att skapa en helt ny känsla och ett större djup i bostaden. Det handlar om speglar. Stora och små, kantiga och runda. Och inte bara speglar som man nödvändigtvis måste spegla sig i. Spegeln som möbel och inredningsdetalj är en av de senare trenderna inom inredning, berättar Madeleine Classon:

Intresset för stora speglar har verkligen peakat. Man kan välja den istället för en tavla. Det är en enkel grej som gör ett otroligt lyft, inte bara för väggen utan för hela rummet. Vi får hela tiden höra från våra kunde att wow, det här blev så mycket bättre än vad vi kunde ana.

Häftiga effekter

Spegeln kan också vara en smart lösning på otippade ställen i bostaden. Små vinklar och vrår som kan utnyttjas för att ska häftiga effekter på ett lekfullt sätt. Madeleine berättar om ett trapp-projekt i en villa där måttanpassat spegelglas har monterats på sidan av trappstegen.

Trappan var ganska smal och man ville skapa rymd – och det fungerade. Nu känns det större och luftigare mellan de två planen och står du på nedervåningen kan du se upp på ovanvåningen, det blev en spännande effekt!

I ett annat hem hade man funderingar kring sitt kökskakel mellan bänkskiva och överskåp. De ville ha en förändring men inte ta bort naturstenen.

Vi satte upp spegelglas ovanpå kaklet och intrycket blev helt annorlunda än tidigare. Ett sådant ingrepp är inte så kostsamt heller utan verkligen ett effektivt lyft, berättar Madeleine.

Olika speglar – toning

För den som vill använda spegeln i rent funktionssyfte är det klara spegelglaset det bästa. Men något som blivit allt mer populärt är glas med en bronsfärgad toning vilket ger rummet en varmare, mer dämpad ton. Särskilt om väggar och inredning går i en svart-vit skala gör sig den bronsfärgade tonen – rummet blir inte så kallt. Spegeln blir i dessa fall också mer som en inredningsdetalj.

Och tvärtom kan man välja en grå ton som är lite kallare, det passar särskilt för de färgstarka hemmen. Sedan finns det andra färger också för den som är djärv, säger Madeleine.

Monterat och klart

Många väljer att få spegeln monterad på plats. Speglarna kan vara tunga såklart och det är viktigt att de fästs med rätt anordning.

Vi monterar med speciellt fäste som funkar på alla typer av väggar. Det är en relativt enkel lösning med några skruvhål i väggen. Fästet är anpassat till ramen och spegeln kommer ut ca en centimeter och det blir en annan känsla. En limmad spegel direkt på väggen kan kännas platt. Och ska den plockas ner måste man skära ner den, säger Madeleine.

Inspiration och idéer

För den som vill få idéer om hur man kan inreda med spegel och glas kan hämta massor av inspiration på instagramkontot @aa_glas.

Vi tar mycket bilder ute hos kunden och samlar på oss för att våra kunder ska inspireras och kunna se olika lösningar. Alla hem har olika förutsättningar och därför kan allt fås custom made – toner, ramar och upphängningar.

Skribent: Eva Rydinger

Annons