Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 8 okt 2022

Låt väggarna tala med rätt färg

Med en pensel och lite färg kan man förändra ett helt rum. Men är det så enkelt? Kristina Skantze, creative director på onlinefärgbutiken Gebenna, vägleder för att hitta rätt i färgvalsdjungeln.

Det är egentligen ingen konst att förändra sitt vardagsrum med lite ny färg på väggarna. Nyckeln är dock att göra noga förberedelser och att tänka igenom vilken känsla man vill uppnå. Guider, färghjul och moodboards ger hjälp på vägen.

– Många tar det säkra före det osäkra med vita väggar. Men varför inte våga kulörer på väggarna? Våra guider på nätet visar hur olika kulörer och nyanser påverkar oss. Vi visar också målningsprocessen step-by-step för att det ska bli roligt att skapa förändringar i hemmet. Det har aldrig varit enklare att handla färg och tillbehör online, menar Kristina.

Välj rätt färgtyp
Den bästa typen av väggfärg är den vattenbaserade färgen, enligt Kristina. Den torkar snabbt och det är enkelt att rengöra penslar och tråg.

– För väggar som inte kommer i kontakt med vatten rekommenderar jag en vanlig väggfärg som vår Gebenna Lifestyle Paint. Den är avtorkningsbar och kan brytas i över 30 000 kulörer. I september puffar vi för kulörpaletten Sea Glass and Sage, en hyllning till det krispigt nordiska och i höst visar vi upp den jordnära paletten Terracotta Boho.

Mörkt eller ljust?
Mörka färger kan få rummet att verka mindre då dessa suger åt sig ljus. Därför kräver mörka rum mer artificiellt ljus. Om rummet är placerat så att det träffas av varmt, gult ljus kan det vara en fördel att framhäva detta med varma toner på väggarna.

– Ljusa och kalla färger gör att rummen ser större ut för att de reflekterar ljus. Därför rekommenderar vi att du målar med ljus väggfärg om ljusinsläppet är sparsamt i ett litet rum.

Att välja rätt kulör och nyans kan vara svårt. Och den kan se annorlunda ut när den kommer upp på väggen hemma, oavsett om du valt ut din färg i fysisk butik eller online, berättar Kristina.

– Underlag och ljusinsläpp påverkar. Mitt tips är att beställa hem färgprover och provmåla innan du sätter igång. Låt det gå ett par dagar, för att se hur kulören ser ut när den har torkat efter två lager och vid olika tidpunkter på dygnet.

Välj rätt glans
Även valet av glans är viktigt. En tumregel är att ju högre glanstal desto mer lack innehåller färgen. Matt färg döljer små defekter. Är det färg för exempelvis ett sovrum, vardagsrum eller barnrum är det traditionella valet en helmatt glans 5 eller en silkesmatt glans 10.

– Det som är trendigt nu är en matt look på alla detaljer i rummet. Man målar helt enkelt väggar, tak, paneler, lister, dörrkarmar med en glans 5-färg. Detta skapar en harmonisk känsla och ger ett annat uttryck än den klassiska kombinationen med silkesmatta väggar och högblanka detaljer.

Våga leka med kulörer
Många bostäder är inredda med öppen planlösning, där kök och vardagsrum hänger samman. Med hjälp av kulörer kan man skapa ett eller flera ”rum i rummet”.

– Om några enskilda väggar får en avvikande kulör, kan du ändra uppfattningen om rummets proportioner. En fondvägg kan samla ihop rummet och få det att verka kortare. Man kan också jobba med colour blocking och på så sätt skapa intressanta inredningsdetaljer. Istället för att köpa en sänggavel låter du kulören göra jobbet, avslutar Kristina.

 

Text: Eva Rydinger

Annons