Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning | Möbler 13 dec 2021

Låt soffan ta plats

När man inreder sitt hem stöter man på många utmaningar. Allt från rummens storlek till vart eluttagen är placerade och inte minst vilken stil man vill inreda med. Oavsett om du precis flyttat in i en ny bostad, funderar på att renovera eller bara möblera om, så förtjänar soffan lite extra uppmärksamhet.

Soffor är inte bara funktionella möbler, de kan på många sätt bli sina egna huvudpjäser i ett vardagsrum eller en sovalkov. Förutom att möbler tillverkas för att passa de många inredningsstilar vi har idag så läggs fokus också allt mer på att de ska vara funktionella och klimatvänliga. I Sverige har vi dock mycket länge inrett med just praktiska soffor, vi talar förstås om bäddsoffor. Numera kan man hitta bäddsoffor som passar bra med alla olika stilar.

Perfekta för studentlägenheten

Enligt Statistikmyndigheten (SCB) så har varje svensk i genomsnitt 42 kvadratmeter som boyta. Beroende på vilken kommun man bor i och hur levnadssituationen ser ut kan förstås både större eller mindre bostäder förekomma. En student som fått tag i en nybyggd etta bor exempelvis för det mesta på någonstans mellan 24-26 kvadratmeter. 

Att få plats med alla möbler och inreda på ett sätt som passar ens personlighet blir en större utmaning i takt med att boytan krymper.

Bäddsoffor är en bra alternativ där man behöver utnyttja utrymmet man har maximalt.

Sitt i soffan på dagen, plugga, fika, mys med en film och bädda sedan ut den på kvällen och sov gott. Bäddsoffor är idag ofta mer bekväma än man tror, långt mer bekväma än de gamla åbäken som man kanske fick sova i hos en äldre släkting för 20-30 år sedan.

Bädda för sällskap

Genom att välja en bäddsoffa till vardagsrummet så är man alltid förberedd på det oförutsedda. En vän kanske behöver stanna över efter att ha missat sista bussen hem. Föräldrar eller vänner kanske kommer på långbesök men man saknar ett gästrum, då är en bäddsoffa räddningen.

Olika varianter

Bäddsoffor finns numera i flera olika utföranden och det finns även andra möbler med liknande funktioner om du letar efter andra alternativ. Den modell de flest av oss tänker på när vi hör bäddsoffa är antagligen en två- eller tresittssoffa som man fäller ut. Brukar passa bra till två personer.

Bäddsoffa med schäslong

Fungerar som en vanlig bäddsoffa men fördelen att du har extra utrymme i form av schäslongen. Väljer man att ha sängen utbäddad under dagen finns det fortfarande en sittplats kvar.

Bädda ut hörnsoffan

Bäddsoffa i större format då du kan utnyttja att det ofta finns två schäslonger som ger ännu mer extra utrymme.

Sov i fåtöljen

Kompletterar du även bäddsoffan med en bäddfåtölj kan du lätt få plats med tre gäster som sover över, förutsatt att du själv inte sover i bäddsoffan förstås. En bäddfåtölj är bredare än en vanlig fåtölj som kan bäddas ut till en enkelsäng. Passar bäst för gäster.

Dagbädden

Inte direkt en soffa men kan absolut användas som en sådan. Detta är en praktisk möbel som kan uppfylla flera funktioner. Det finns i utbäddningsbara utföranden samt som stilrena madrasser på ben, som en mjuk bänk, och divaner. De flesta av dessa passar bäst för att ta en vilopaus eller för enstaka nätter.

Hur väljer man rätt bäddsoffa?

Precis som med allt vad gäller inredning av ditt hem är det din smak som styr. Några praktiska saker du behöver tänka på när du väljer ut en bäddsoffa handlar om syftet med den och storlek. Ska du använda den som gästsäng eller din egen permanenta säng. Vill du ha en stor soffa med många sittplatser och gott om utrymme för sömn när den är utbäddad. Ska soffan vara enkel och stilren eller lite mer bastant i sitt utförande. Det är bara du som vet vilken bäddsoffa som passar bäst i ditt hem.

Annons