Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning | Möbler 18 dec 2021

Låt matbordet inspirera till hälsosam slow living

Matbordet har en central funktion i hemmet, det är en del av livets alla skeenden och behöver fungera lika bra vid vardagsmiddagen som födelsedagsfesten. Pin Table är en designflört mellan svensk allmoge och fransk lantstil –  ett bord för flera generationer som inspirerar oss att varva ner och öppna för det viktigaste i livet.  

 Grundarna Maja Ytterell och Magdalena Stenbäck har inspirerats av den svenska allmogestilen med ljus furu, kalkhaltiga färger och raka linjer med enstaka svängda detaljer. Inom den franska lantstilen är man duktig på att höja bruksföremål till brukskonst. Ett matbord som bär livsspår av flera generationer blir bara vackrare med åren.

– Vi har velat ge ger bordet en tidlös design som håller för stilbyten i hemmet. Som ung kanske man börjar med olika stolar, något loppisfynd, någon ärvd designklassiker och bygger sedan på med familjens egna favoriter över tid, säger Maja. 

Bordsskivan finns i fyra längder. Den är behandlad med vitpigmenterad hårdvaxolja och i nuläget finns fem kulörer som val för underredet i grå, ljusblå, ljusgråa och gröna nyanser. Inom kort utökas den färgskalan till femton nyanser. Det går att antingen matcha eller kontrastera färgen på underredet mot köksluckor eller väggar. Och bordsskivan går bra ihop med stolar av både bok, ek och andra träslag och färgnyanser.

– En fransk caféstol passar väldigt bra i höjd och stil till bordet. Ton-stolen tar upp det mjuka i de svarvade benen. Men det går lika bra med andra designklassiker som den danska Y-stolen, Frederica-stolen i såpad ek eller Norrgavels stolar. Även enkla svenska pinnstolar är vackra, säger Maja.  

Filosofin bakom materialvalet bygger på att skogen och träet har en välgörande effekt för fysisk och mental hälsa där synligt trä inomhus sägs ha en liknande positiv hälsoeffekt som skogen. Det finns även belägg för att det ökar barns koncentrationsförmåga. Så maxa gärna längden för att ge utrymme åt läxläsning, brädspel eller som alternativ till arbetsbänk i köket så att livet verkligen kan levas runt matbordet.

– Han man små barn ska man inte vara alltför rädd om matbordet utan i stället omfamna lite skavanker och minnesmärken. Man kan tänka lite som med ett trägolv, att bordet får liv av patina och det kan slipas om ifall det behövs, säger Magdalena.

Maja och Magdalena berättar att bordkonceptet även omfattar maten. Ett svenskt furubord med hantverksmässiga detaljer och franska influenser inspirerar förhoppningsvis till hållbar mat. Att välja närproducerat när det går, låta matlagningen ta tid och framför allt, att äta i lugn och ro och umgås med familj och vänner runt bordet.

– Vi vill inspirera till lite slow living och lyfta matbordets centrala funktion i hemmet – lite som civilisationens ursprung runt elden. Här träffas, samtalar och ser vi varandra på riktigt, säger Magdalena.  

Annons