Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS | Byggnation 22 jan 2022

Låt inte vem som helst renovera badrummet

Att syna offerten och ställa de rätta frågorna är den bästa metoden för att få en badrumsrenovering utförd på det sätt som du önskar. Villanytts läsare får här expertråd av Patrik Hellstrand på Entreprenadhuset i Bromma, som guidar oss i valet av entreprenör för en smidig badrumsrenovering.

Har man inte fått något tips om bra hantverkare så blir det oftast på Google, Hitta eller Eniro som man söker lokala företag. Patrik Hellstrand:

-Kolla då hur deras tidigare kunder betygsatt dem på Reco.se, innan du ringer företagen. Omdömena är ingen garanti, men våra kunder tycker ändå att betygen stämmer.

När entreprenören kommer för att titta på badrummet, så bör du ställa de rätta frågorna innan du ber om en offert.

-Kräv att den som utför vvs-jobben har behörighet för ”säker vatten”, understryker Patrik. Och att den som sätter kaklet och klinkern har behörighet enligt Byggkeramikrådet. Dessutom bör du kräva att de lämnar ett ”våtrumsintyg” på det färdiga badrummet. Det kan få stort värde i eventuell förhandling med försäkringsbolag och kommande husköpare. Begär också att eventuella inhyrda underentreprenörer, exempelvis elektriker, ska ha rätt behörighet.

Att kräva behörigheter och intyg medför ingen extra kostnad, men gallrar bort obehöriga.

Skönare badrum med sjysta villkor

Patrik på Entreprenadhuset, nämner fler faktorer som visar seriositet:

– Många villaägare värdesätter att vi har kollektivavtal. Det är ju lättare att älska sitt nya badrum när man vet att jobbet utförts under rättvisa villkor.

Start- och slutdatum är också något som man bör få in i offerten. En försenad renovering kan innebära problem och kostnader för dig, i synnerhet om du hyr ett extra boende under projektet.

– Bra dialog och tydlighet ger trygghet åt alla parter. Så, fråga gärna entreprenören inför offerten vad du kan kräva vid en eventuell försening, eller om de inte startar på överenskommen dag. Blir svaren svävande och otydliga, så bör du överväga att välja någon proffsigare.

Ekonomi, priser

Patrik föreslår också att man frågar entreprenören om denne kan erbjuda 3D-skisser över resultatet ska bli, så att ni tydligt har en gemensam målbild.

-Fråga också om entreprenören samarbetar med någon större butik med kakel, klinker och badrumsutrustning. Det ger dig många fördelar. Om du då väljer varorna så kan vi köpa in och leverera dem till dig, till rabatterat pris. Då minskar även risken för att nödvändiga delar missas, och då hjälper vi beställaren om eventuella produktfel skulle uppstå framöver.

Villanytt undrar vilka mervärden som beställaren kan förvänta sig, om man betalar skäligt?

-Jag kan bara tala för oss, säger Patrik. Många väljer oss för att vi har unika lösningar, kan optimera utrymmet över förväntan och föreslå renoveringar som passar husets själ.

Text: Tom Swales

Annons