Homestyling | Möbler 27 jan 2020

Låt inte möblerna förstöra golven och arbetsron

Hos Möbeltassen AB hittar man ljuddämpande och golvskyddande tassar för alla typer av möbelfötter, trots att de är lika varierande som våra egna fossingar. Skolor, arbetsplatser och möteslokaler häpnas över tystnaden, och familjer gläds åt att parkettens skönhet består. Helene Zachrisson anar att möbelformgivare och tillverkare inte tänker så mycket på den lilla detaljen som tassen utgör, men den har en mycket viktig uppgift.

För några år sedan kom Helene Zachrisson hem med några nya stolar, men upptäckte snart att plastfötterna gick sönder, trots normal belastning. 

–Jag hittade inga passande fötter på marknaden, men kunde inte heller acceptera att möbler ska kastas, bara för att fötterna är dåligt konstruerade. Jag började notera hur olika möbelben och fötter är konstruerade, och att de kräver olika lösningar. Så jag började utveckla egna tassar, och samla in en del befintliga lösningar från olika leverantörer, berättar Helene. 

Idag är Möbeltassen AB en välbesökt webshop med många artiklar som värna om möbelfötter, golv och arbetsmiljöer. Helene förklarar att många skolor, arbetsplatser och kaféer inte inser stolarnas oväsen och hur det påverkar trivseln, samtalsnivån och koncentrationen, förrän det äntligen tystnar. 

–Man bör också förstå vilket oväsen det kan bli för de som lever eller arbetar i våningen under. 

Olika former, olika behov 

En av de större utmaningarna har varit att hitta lösningar som inte är iögonfallande eller förfulande. Men floran av ben och fötters utformning är enorm: 

–Ja, men i Möbeltassens nätbutik hittar man både snygga och praktiska tassar för de flesta möbler. 

När vi talar om möbelfötter, så tänker vi kanske inte på att många möbler helt saknar egentliga fötter, eller ens ben. Det kan ju vara ett helt stycke av möbeln som ligger an mot golvet, likaväl som en stol kan ha krökta rörbågar som underdel. Benen kan vara runda, fyrkantiga, smala, breda, ha stora platta anliggningsytor eller bestå av rör. Vissa ben är lutande, medan andra är rakt horisontella. Somliga har hålighet som fötter trycks in i, medan andra har ytor där tassar klistras eller skruvas, fast.  Att trä mjuka skydd, typ stolssockor över möbelbollar, stols och bordsben, är en populär lösning som dessutom är hygienisk ger en ombonad känsla. 

–Visst. Och på vår blogg, som man hittar på mobeltassar.se visar vi hur man kan tova sina möbeltassar själv, och andra smarta tips för att stabilisera möbler och dämpa slitage.

Se mer:  www.mobeltassen.se 

Text: Tom Swales

Annons