Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Golv/Mattor | Inredning 11 jun 2022

Låt golvet göra skillnad

Här är ett inredningstips du inte hör så ofta: låt golvet göra skillnaden i ditt hem. Ola Nordin på Nordic Quality Design berättar om designade trägolv med helt annat liv, struktur och känsla än det industritillverkade utbudet – men som du kan klicklägga själv precis lika lätt.

När vi inreder våra hem lägger vi massor av tid, engagemang och pengar på att hitta möbler och tapeter, köksluckor, kakel och blandare med mera med rätt design för den stil och känsla vi vill ha. Och inget fel i det. Men prova att lyfta blicken, eller snarare: sänk blicken, och se golvet.

– Golv finns i en så stor del av våra hem. Valet av golv påverkar rumsmiljöns helhet mer kanske något annat. Likväl ägnar vi våra golv väldigt mycket mindre uppmärksamhet jämfört med andra delar av vår inredning. Ett designat golv med kvalitet och karaktär kan göra en enorm skillnad, säger Ola Nordin på Nordic Quality Design, som formger olika sorters trägolv.

Golv som vill något

Designade trägolv med originella uttryck och utseenden har det under lång tid inte funnits så mycket av, men nu dyker allt fler alternativ till det vanliga, industriellt tillverkade utbudet upp på marknaden.

Idag kan du hitta trägolv med ett distinkt formspråk, med mer färg och variation som alternativ till den gamla vanliga gula stavparketten som finns i så många hem. Golv där du känner träets ådringar och fibrer när du går på det, golv där ljuset kan spela i små, naturliga ojämnheter.

– Jag gillar golv som vill något, golv med liv och struktur. Vi jobbar mycket med ek och bearbetar träet på olika sätt till våra olika serier. Vi gör klickgolv som är lätta att lägga själv precis som de masstillverkade golven, men för oss är varje planka unik. Vi framhäver träets naturliga former och ojämnheter, för det är sådana detaljer som ger liv och karaktär.

Nya golv med gammal känsla

Det finns nytillverkade, designade trägolv som är gjorda för att se ut och upplevas som ett gammalt golv.

– Du får intrycket av att ha lyft upp ett gammalt golv och lagt in en ny miljö. Våra serier Reclaimed och Oak Chateau är bra exempel på golv som samtidigt ger en exklusiv känsla och tänjer på gränserna. Brädorna har en färgvariation för att förstärka en gammaldags, lite oregelbunden karaktär och plankornas långsidor har lätt fasade kanter. Träet har bevarade sprickor, behandlade kvisthål, medvetna fläckar och en hårt borstad yta som ger ett rustikt golv med mycket struktur.

Text: Tobias Christoffersson

Annons