Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 7 aug 2023

Låt bestick och kokkärl lyfta dukningen

Bestick och kokkärl i annorlunda färger och utföranden kan ge både vackra och spännande kombinationer och en ny dimension till dukning och servering. Designern Alexander Thor delar med sig av sina tankar och tips.

Varför inte våga lite mer när du dukar och serverar? Det är lätt att fastna i gamla invanda föreställningar om hur bestick, tallrikar, glas och skålar ska se ut och presenteras på matbordet. Idag finns många varumärken och formgivare som tänjer på gränserna och utforskar nya material och gestaltningar av våra traditionella bruksföremål för bordet och spisen.

Hamrat, vackert och praktiskt

En av dem är Alexander Thor, mannen bakom varumärket Vargen & Thor, som de senaste åren fått stort genomslag med bestick- och kokkärlsserier av mycket distinkt och karakteristisk design. Kännetecken: hamrad metall och färger utöver de vanliga.

– För mig är bra design alltid lika med bra funktion. Bestick och kokkärl i hamrad metall är inte bara vackra och lite annorlunda, de är praktiska också: Du ser inte fingeravtryck och fettfläckar på dem då ytan reflekterar annorlunda och ”lurar” ögat, inte heller kalkavlagringar från diskmaskinen. De håller sig fina år efter år, säger Alexander.

Nya färger, nya kombinationer

Med kokkärl med ett eget starkt estetiskt uttryck behöver du inga uppläggningsfat. En gryta eller stekpanna i hamrad svart metall med mässingsbeslag kan du servera med direkt på bordet på ett stilfullt sätt. Med bestick och kokkärl i samma design och färg kan du även hitta nya matchningar i din dukning.

– Det är inte så vanligt och ger en enhetlighet på ett lite oväntat sätt. Svarta hamrade bestick och en svart hamrad gryta, eller kanske mässingsfärgade bestick som fångar upp grytans beslag. Våra hamrade bestick finns i silver-, koppar-, mässing- och cavafärg, och vi har även chopsticks, tårtspade och osthyvel. En populär kombination är svarta huvudrättsbestick med dessertbestick i mässing bredvid, men du kan kombinera och variera på många olika sätt, helt efter din fantasi.

Text: Tobias Christoffersson

Annons