Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 4 mar 2022

Lär av skogen för harmoni i hemmet

Är det viktigt att inreda för harmoni i bostaden – och hur gör man? Vi frågade Linn Askvigg, inredare på Inredningsgalleriet i Helsingborg, om varför och hur man ska tänka.

Du kommer in i ett rum och kan inte sätta fingret på vad som känns rätt, men lugnet sänker sig i kroppen, du känner trivsel och harmoni. Är det viktigt?

-Det tycker jag. Hemmet ska vara en plats att hämta kraft på, där man kan vara helt sig själv, och den skapas i en balans med material, färger och belysning, säger Linn.

Hon drar parallellen till hur vi njuter av skogsbad som skickar positiva signaler till kroppen.

-Tar vi in naturfärgerna i ett hem, då slappnar kroppen av. Men allt behöver inte vara grönt och blått, utan det kan räcka med ett konstverk, en lampa eller en detalj. Och i naturen finns inte en rak linje, därför gör organiska former i hemmet att man automatiskt kopplar av, det finns stöd för det i forskningen, berättar Linn.

Personlig harmoni

När Linn ger råd till sina kunder frågar hon först efter vilken känsla och stämning de vill uppnå. Vad älskar du mest i rummet, vad talar till dig?

-Ofta är det något som inte är iögonfallande. Det kan vara en liten porslinsfigur eller något vackert som köpts in på en resa, men med en historia bakom. Utifrån det försöker jag ta fram den stämningen på ett större plan i hemmet. Jag tar också reda på hur de upplever rummet och sedan tittar jag på helheten. Det handlar om att välja och välja bort, men inte byta ut bara för att byta ut, säger Linn.

Färg och yta

En väg för att skapa harmoni handlar om färg, men inte bara.

-Man kanske älskar beige. Då kan man plocka in en kontrastfärg för att få lite mer liv. Eller kan man skapa harmoni genom att blanda släta ytor med textur, eller blanda matta och blanka ytor. I Sverige är vi väldigt neutrala när det kommer till färg. Tittar vi på Sydeuropa blandar man färger och mönster på ett helt annat sätt för att sätta sin personliga prägel, säger Linn.

Så vilka problem är de vanligaste du stöter på?

-Ofta är det belysningen, hur man ska ljussätta sitt hem. Du kan ha hur fint som helst men har du inte ljuset kommer inte trivseln. Ett praktiskt tips är att ha belysning i rummet som en våg, med små och stora ljuskällor både uppe i taket, i mitten och nere på golvet. Mjukt ljus för mys, men också det funktionella om man ska läsa eller handarbeta, säger Linn.

Ljus och belysning för trivsel

Linn menar att ofta kommer belysning och golvmattan sist fast det gör mest för trivseln. Hon rekommenderar också att man hellre ska välja en större matta än en mindre.

-Det handlar också om akustik – hur vi upplever ljudet skapar också harmoni, avslutar Linn.

Linns fem tumregler!

Övermöblera inte rummet, hitta proportioner och ge luft kring möblerna

Låt ljuskällorna vara placerade som en våg i rummet

Lyft fram det personliga inredningsdetaljerna

Välj hellre en stor än en liten matta

Blanda olika typer av ytor och material

Text: Eva Rydinger

Annons