Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 5 sep 2022

Lantliga lokaler poppis för sommarfester och retreats

Just nu bokas många somriga event som bröllop, femtioårskalas och yogaretreats i landet. Olika former av sammankomster ställer olika krav på platsen, omgivningen och lokalerna. Vi frågar Gitte Harbo Dodera, på anläggningen Bäddar & Ängar på Österlen, vilka egenskaper som efterfrågas.

VILLANYTT: Gitte håller med om att olika event uppskattar olika egenskaper:

-När yogaretreats och mindfulness-events förläggs här så handlar det delvis om att både deltagare och instruktörer vill ha den lugna och lantliga atmosfären. Även vid bröllopsbokningar har omgivande ängar och åkrar ett stort värde, eftersom det är tryggt för barnen och då kan föräldrarna slappna av. Många vill inte ha bröllop i moderna konferensanläggningar i städer, utan tycker det är mer romantiskt och charmigt med rustika lokaler, som här. Lantligheten ger ju möjlighet att ta en bensträckare, höra fågelsång, se ut över blommande fält, strosa inne i orangeriet eller glida ner i jacuzzin utomhus på kvällen.

Festlokaler som tillåter att de hyrande själv ansvarar för mat och festdrycker är också hett efterfrågade. Ett bröllop kan ju kosta mycket att anordna, och att själv köpa vin, öl, champagne och starkdrycker sänker kostnaderna rejält.

-Ja, och många blir glada när de hör att de har fria möjligheter att beställa mat via valfri catering.

Viktigt med nära logi

Logi är också en viktig fråga när man ska fixa en sammankomst för en stor grupp. Gitte instämmer:

-Visst, att vi erbjuder tio gästrum och drygt tjugo sängplatser här är väldigt uppskattat. Särskilt barnfamiljer älskar att rummen har egna pentryn så de kan laga frukost själva. Och ännu fler rum erbjuds hos närliggande och samarbetande vandrarhem. Men, för tillfället bygger vi om och utvecklar vår stora festlada, och tar just nu bara möten, födelsedagsfester och bröllop för lite mindre sällskap.

Lantligt lediga vibbar

Romantiska, somriga, familjära eller hälsofrämjande träffar är sällan förknippade med strikt inredda konferensanläggningar i städer. Både arrangörer, gäster och deltagare vill att platsen eller anläggningen ska ha sköna vibbar.

-Ja, i stället för typiska standardiserade hotellrum, så gillar många att våra rum är individuellt och personligt inredda. Jag tror också att lantligheten gör att gäster kan närma sig och umgås med varandra på ett mer avslappnat sätt, avslutar Gitte.

Text: Tom Swales

Annons