Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Låna pengar till renoveringen – Så här gör du

Är det dags att göra en renovering av ditt boende?

Att låna till sin renovering när man inte kan höja sitt redan befintliga bolån, kan kännas som ett omöjligt uppdrag. Men turligt nog finns det numera flera sätt att ta lån trots denna begränsning, och här kommer vi redogöra vad för andra lånealternativ som finns att tillgå när det inte går att toppa upp bolånet. Vi kommer också ge tips på hur du kan tänka kring budget och andra kostnader som kan tillkomma vid renovering.

Vilka alternativ finns till bolån? Du kan hitta de bästa privatlånet här

Det alternativ som många tar till när möjlighet till bolån inte finns är att ta ett privatlån. Ett privatlån, till skillnad från till exempel bolån, är inte kopplat till något speciellt objekt (bil, båt eller hus till exempel). Privatlån brukar användas till finansiering av bostadsrenoveringar, men ibland också till handpenning och kontantinsatser.

Ett annat möjligt lånealternativ är ett snabblån, också kallat SMS-lån. Dock är det viktigt att komma ihåg att SMS-lån tenderar att ha väldigt höga räntor (ofta ligger räntan mellan 20 och 40 procent) och korta löptider – så om man ska använda sig av ett sådant lån är det viktigt att vara medveten om detta, och enbart göra det för en mindre renovering. Men för dig som har betalningsanmärkningar kan det vara ett alternativ – se dock till att läsa på om vilka långivare som har bäst räntor och villkor innan du tecknar ett snabblån.

Kontokredit är ett ytterligare alternativ som kan finansiera en renovering. Kontokredit kan man säga är en kredit som fungerar som en buffert på ditt kort. Det är ungefär som att använda ett kreditkort, fast utan kreditkortet. Så, när du behöver pengarna och börjar använda dem så kommer du också börja betala räntan.

Om du har betalningsanmärkningar men behöver låna till din renovering så kan det vara en god idé att jämföra mellan olika lån med betalningsanmärkning på kreditum.se, för att se vad för alternativ som finns för dig.

Privatlån kräver ingen säkerhet

Som vi nämnt tidigare så krävs ingen typ av säkerhet för att ta ett privatlån, vilket gör det möjligt för fler personer att låna pengar på detta sätt. Men det är viktigt att komma ihåg att räntan oftast är högre på grund av detta. Normalt ligger räntan på privatlån mellan 3,5 % och 18 %. Så om du bestämmer dig för att teckna ett privatlån – låna inte mer än vad du behöver.

Sätt upp en budget

Innan det är dags att börja renovera och ta ett lån är det viktigt att du har en god översikt över de olika kostnaderna. En budget är ett bra sätt att få koll på alla utgifter – med hjälp av budgeten kan du räkna ut på ett ungefär hur mycket renoveringen kommer att kosta, och på så sätt vet du hur mycket du behöver låna. Det gör också det lättare för dig att bara låna så mycket som du faktiskt behöver.

När du gör din budget inför renoveringen är det viktigt att fråga sig själv följande:

  • Vad för typ av material kommer du behöva?
  • Vad kostar materialet och hur mycket behöver du?
  • Hur mycket av renoveringen kommer du att göra på egen hand, och hur mycket kommer du att behöva hjälp av hantverkare?

Ett tips är att på förhand kolla upp vad tjänsterna kommer kosta och jämföra offerter. Det kan skilja mellan olika företag, så gör lite efterforskning innan du anställer en hantverkare. Glöm heller inte att räkna in oförutsedda utgifter i budgeten – saker blir sällan helt som man tänkt sig. Då är det skönt att veta att man har lite extra för just de där tillfällena.

Toppa alltid bolånet om möjligt

Att det finns alternativa lån för de som har andra förutsättningar är såklart fördelaktigt, men det är alltid rekommenderat att i första hand toppa upp sitt redan existerande bolån. Detta för att det i längden kommer vara bäst ur ett ekonomiskt perspektiv. Att öka sitt bolån kommer alltid vara det bästa alternativet – främst när det gäller räntor. Du kan absolut få bra låneavtal på alternativa lån, men det kommer fortfarande innebära betydligt högre kostnader i det långa loppet.

Så, har du möjlighet att toppa ditt bolån – gör det. De alternativa lånen är enbart för dig som absolut inte kan göra detta och ska tecknas med stor försiktighet.

Annons