Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 13 mar 2023

Lampstilarna som trendar och älskas

Eftersom lampor spelar en stor roll i alla interiörer, så är design en viktig faktor. Inte för att lampmode är fast fashion utan för att vi behöver belysning för vår stora variation av smaker, arkitekturer, inredningsstilar och användningsområden. Så, vilka ”looks of lamps” trendar just nu? Vi ber Annette Schill, trendanalytiker hos den svenska lamputvecklaren By Rydéns, ge oss exempel ur deras breda sortiment.

Idag sitter en energibesparande LED-ljuskälla i nästan alla armaturer, och därmed finns det sällan anledning till att snåla på ljuset. Annette Schill:

– Allt fler inser värdet med att kunna reglera ljusstyrkan, med en dimmer. I stället för att ha vissa lampor som är starka, och andra som är svaga, så väljer fler att använda samma älskade lampa för flera ljusbehov.

Ett bra exempel är taklampan Gross, med flera transparenta glasklot, likt en knippe ballonger eller såpbubblor. Ovanför ett matbord eller ett soffbord blir den en voluminös skulptur, som dessutom kan ge mysigt ljus till intima middagen, likaväl som rejält ljus för läxläsningen. En sådan skulptural kropp tillför rummet mycket inredningskaraktär, vilket även gäller den omtyckta modellen Belissimo.

-Intresset för de glaslampor som våra designer tar fram är stort, och de som vågar välja färgat glas får ett riktigt smycke till inredningen.

Även snyggt som släckt

En annan trend är naturmaterial, som rotting, där Anette lyfter fram ett exempel:

-Modellen Seagrass låter ljusstrålarna silas genom rottingens nätmaskor. Det naturliga materialet gör att människor väljer dem för både urbana hem, och i lantliga fritidshus. I alla Seagrass varianter har den mycket kropp med rundade linjer, likt glaslamporna. Därmed är de effektfulla inredningsobjekt även när de är släckta, vilket många gillar.

Annette ser också att plafonder alltmer används på samma sätt som tavlor, på vägg.

-Ja, särskilt Colby ger en spännande och tidös wow-effekt. Genom de små hålen i den platta metallskärmen skiner ljuspunkter, likt stjärnor.

Det finns även ett trendande intresse för retro-futuristiska lampor, som nyheten Curve i golv- och bordsmodell. Stilmässigt utstrålar den lekfulla referenser till flygande tefat, robotar och Sci-Fi parallellt med modernismens strama och geometriska former. Med sina mattsvarta och guldreflekterande metallytor matchar Turno också den industriella inredningstrenden.

Färgade armaturer på kontor

Annette ser också att fler kontor vågar lämna grått och svart:

-Ett tydligt exempel är golv- och bordsmodellerna Curve. De nyanserna av guld och mörkrött som vi tog fram, var något som lockade många inredare att äntligen ta in färg i företag och hemmakontor.

Text: Tom Swales

Annons