Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 23 aug 2019

Läkningen stavades Vedic art

Array

För att komma ifrån den skadliga stressen i vardagen gick Maria Nyman en kurs i Vedic art. Det hände någonting. Kreativiteten och skaparlusten som hon tidigare lagt åt sidan väcktes till liv och blockeringarna, som sa att hon inte kunde, försvann. Hon läkte.

Maria Nyman som vuxit upp i en kreativ familj kände trots det inte att hon kunde skapa. Men efter kursen i Vedic art, som är en svensk metod där grundprinciperna är att alla har stor skaparkraft och kunskap inom sig redan från födseln, släppte spärrarna.

– Det var som en stor explosion inom mig, berättar Maria Nyman, och sedan dess har jag aldrig kunnat sluta måla.

Maria målar hemma i ett rum på bottenvåningen, mest i akryl. För henne är måleriet ett sätt att släppa prestationen och hon målar bara för sin egen skull. Hittills har hon bara visat sina alster för sina arbetskamrater men nu i sommar, vecka30, kommer hon för första gången visa upp sina många tavlor under Mattmarveckan i ett garagevernissage mitt i Mattmar, som ligger mellan Åre och Östersund.

– Jag drunknar nästan i alla tavlor som jag har hemma och ska nu se om mina tavlor tilltalar även andra, säger Maria som även kallas för Hiamia.

För Maria (Hiamia, som hon signerar sina tavlor med) betyder naturen mycket. Där hämtar hon kraft och kopplar av. Den vackra naturen kring Mattmar ger henne mycket energi och att få ta skotern ut på tjärn och borra ett hål och fiska läker mycket som den vardagliga stressen åstadkommer.

När hon börjar måla vet hon oftast inte vad det kommer att bli utan startar med att välja vilka färger som tilltalar henne just denna dag. Därefter kommer motivet sakta fram av sig själv.

– Jag tror på det andliga, på universum och det djupa inom oss, det som är mer än bara ett skal utåt. Det här vill jag få fram i min konst – jag vill att det ska vara kraft i konsten, att det ska hända saker när man tittar på mina tavlor.

Instagram: hiamia

Text: Sabine von Borgstede

 

Annons