Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | El/Energi 13 nov 2023

Lägre elräkning med smarta batterilager

Att elpriserna skjuter i höjden kan inte undgått någon villaägare. Så hur kan man göra för att få ner kostnaderna? Vi vände oss till expertisen på Nordh Energy Solar där Robert Nordh berättar om hur ett batterilager kan ta genvägar till lägre elpriser.

Elen som produceras av solceller förbrukas i samma stund och överskottet går till elbolaget. Men med ett batterilager kan man lagra elen och använda den när solen inte skiner. Fördelen med detta är att man tjänar pengar på svängarna i nätet – laddar batterilagret när det är billigt och laddar ur eller säljer el när det är dyrt.

Produktionen från solcellerna går först till förbrukning. Blir det energi över laddas batterilagret. När solen går ner, eller när solceller inte orkar, då tar huset av batterilagret. Och när det blir tomt i batteriet så köper man billigare på natten från elbolaget, berättar Robert Nordh.

Hybridsystem ett smart verktyg

I ett batterilager är det växelriktaren som är hjärnan i systemet. Det är den som styr vad som ska gå ner i batterilagret, när den ska ladda upp och när den ska ladda ur batteriet.

– Med ett sådant system kan du göra smarta inställningar och i stort sett bli självförsörjande i huset.

Så hur går det till? Batterilagret laddas på dagen när solen är framme. På natten har nivån sjunkit i batterierna och man behöver tala om för systemet att man måste köpa el och ladda på batteriet.

– På morgonen när priset sticker iväg är batteriet fulladdat och ingen el behöver köpas. Elen köptes på natten när spotpriset är som lägst, säger Robert.

Bidrag för batterilager
Så vad kostar ett batterilager? Robert Nordh berättar att prisbilden ligger på ca 100 000 kronor men varierar beroende på storlek. Det finns ett grönt rot-bidrag att få på upp till 50 000 kronor.

– Det finns definitivt en ekonomi i att lagra el i batteri, men det är svårt att säga en siffra då elpriset idag har så stora variationer. Men att elräkningen blir lägre kan man helt klart räkna med.

Som en ytterligare bonus kan man hyra ut sitt batteri. Det finns företag som går in och tar över styrningen av batteriet för att balansera upp elnätet. För detta betalar bolaget ca 20 000 kronor för att få rätt till batteriet.

– Du kan gå plus minus noll, i alla fall om du vill hyra ut batteriet. Men alla vill inte tappa kontrollen. Ett batteri har bara en viss hållbarhet och man sliter på det snabbare.

Det finns också de som laddar batteriet på natten, och säljer på morgonen när spot-priset är högt. Då kan man tjäna på varje kilowatt-timme.

– Detta börjar komma mer och mer. Men det är många som inte tänker så långt, man vill ha batteriet för mig själv, menar Robert.

Nödströmsdrift vid elavbrott

En bonus för villaägare med batterilagring är att inte behöva stå utan el vid strömavbrott.

Ett batterilager har ett tillägg att kunna köra med nödström. Användaren bestämmer själv att det till exempel alltid ska finnas kvar 20 procent för ett eventuellt strömavbrott. Systemet switchar över och kopplar bort elnätet.

– Nödströmsdriften är förstås en trygghet och i det läget blir anläggningen ännu mer värdefull. Även om strömmen stänger ner, har du ditt batteri för till exempel belysning, kyl, frys och internet.

Ett sista tips från Robert Nordh är att kolla upp installatören. Han menar att branschen är ung och har lockat till sig många tillverkare och installatörer som ännu inte behärskar tekniken fullt ut.

– Tänk inte bara på prislappen. Det finns många billiga exempel, men då får man inte förvänta sig att batteriet håller så länge. Och kolla upp så att det finns bra garantier, avslutar Robert Nordh.

Text: Eva Rydinger

Annons