Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Fönster 2 jul 2024

Kulturfönster för framtiden

Du som bor i ett äldre hus, och är lite ledsen för att du måste byta dina gamla fina men uttjänta kulturfönster: misströsta inte! Du kan få exakt likadana fönster, nytillverkade i gammal stil med äkta hantverk och toppmodern prestanda. Kanske behöver du inte ens byta hela fönstret. Mikael Fridh hos Wimmerby Fönstersnickerier berättar mer.

Träet i gamla fönster, det är något annat det än i fönster som tillverkas idag: Mycket högre kvalitet. Så låter en vedertagen sanning om äldre kontra moderna fönster. I många fall stämmer den, särskilt för många av dagens industri- och masstillverkade fönster, men inte i alla.

– För dig som verkligen vill få tag i fönster med trä av högsta kvalitet så går det. Vi använder virke av långsamväxande tallar från norrlandsskogarna, riktigt massivt med täta årsringar. Vi handsorterar det och använder bara de bästa delarna, säger Mikael.

Äldre stil med modern standard

Wimmerby Fönstersnickerier har hantverksmässig nytillverkning av kulturfönster som specialitet. För dig som vill eller måste byta ut fönster i ett äldre hus, men är orolig för att förstöra husets karaktär med nya fönster, kan Mikael Fridh ge både lugnande besked och några nyttiga tips.

– Du kan få gjort exakta replikor av dina gamla fönster, fast med modern standard vad gäller till exempel isolering och u-värde. De flesta äldre fönster har kopplade bågar, som man öppnar upp för att putsa emellan. En vanlig lösning vi gör är ett fönster där den inre bågen har isolerglaskassett med dubbla rutor och argon emellan, och ytterbågen ett kulturglas i äldre stil.

Detsamma gäller förstås också om du vill ha några andra slags fönster i äldre stil, eller om du bygger nytt i äldre stil.

– Du kan få ditt fönster precis som du vill ha det, inåtgående eller utåtgående, med det spröjs och de beslag du önskar. Vi gör bara till millimetern måttanpassade och hundra procent skräddarsydda fönster.

Byt bara bågarna

Kanske kan det också vara så att du inte behöver kassera hela ditt gamla fönster, utan bara ersätta bågarna. Även det är fullt möjligt – och klokt, både för miljön och plånboken.

– I äldre hus är det inte helt ovanligt att det är bågarna, ibland bara ytterbågarna, som är i så dåligt skick att de måste bytas. Det är ju de som påverkas mest av väder och vind. Fönsterkarmarna och även innerbågarna kan vara i jättebra skick, och då är det ju synd och onödigt att riva ut dem också. Vi kan göra en replika av ytterbågen och montera in den i det gamla fönstret, så får du en varsam och ekonomisk renovering som bevarar utseendet på dina fönster perfekt.

Text: Tobias Christoffersson

Annons