Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Ekonomi 22 mar 2022

Kreditkort för återbäring eller flexiblare ekonomi?

När du ska välja kreditkort så bör du fråga dig vad som är det främsta syftet. Prioriterar du att aldrig stå utan betalmedel, eller är avsikten med kortet att få fördelar hos de butiker som du oftast handlar av? Många kreditkort ger dig nämligen rabatter, bonusar och tilläggstjänster i valda butiker.

 

Kanske ska du först fråga dig om du har disciplinen och ansvaret att hantera en ständigt beviljad kredit. Kan du motstå frestelsen att inte slentrianmässigt och kontinuerligt nyttja kapitalet som finns till hands? I så fall finns många fördelar med att inneha ett kreditkort. Dels ger det en extra marginal i ekonomin som gör din budget mer flexibel, dels så öppnas möjligheten att fånga ett fördelaktigt köptillfälle i rätt stund, även om lönen inte har inkommit. Men, många skaffar också kreditkort för att få fördelar hos de butiker och leverantörer som man vanligen shoppar av. Om man regelbundet handlar av en och samma part så kan bonusen, återbäringen eller rabatten leda till en stor besparing. Granska och dra nytta av de webbplatser som listar och jämför olika kreditkorts förmåner, kreditvillkor och krav för att beviljas. Ett exempel är sajten kreditkort.nu som ger en tydlig bild av kortens främsta argument för att bli valda av dig. Sådana sidor ger dig även en snabb översyn för att avgöra räntekostnaderna, årsavgifterna och hur länge du kan använda krediten utan ränta.

 

Om förmånerna prioriteras

Alla kreditkort har avtal med olika leverantörskedjor av olika varor och tjänster. Vissa kreditkort tillhandahålls av butikskedjorna själva, och vissa av dessa kort ger dig endast förmåner i deras butiker. Det kanske känns begränsande, men den typen av kort kan faktiskt ge dig den största besparingen. I synnerhet om du alltid tankar bilen hos en specifik drivmedelskedja eller handlar all din mat av en viss butikskedja, och får rabatter eller bonusar på allt. Utbudet av kreditkort kan kännas som en djungel. Men Villanytts råd är att främst välja ett kort som ger dig fördelar på de matvarukedjor, tåg-, buss- och flygbolag, bensinstationer och e-butiker som du använder oftast. Där finns mest att tjäna i form av bonusar, rabatter och kunderbjudanden. Samtidigt minskar du risken att någon gång inte ha råd till de mest regelbundna och viktigaste basinköpen. En trygghet som har särskilt stort värde om man har barn.

 

När flexiblare betalningsförmåga önskas

Varje gång du naggar på krediten så tar du ett lån. En tanke som du alltid bör beakta. Men den nyttjade krediten behöver inte kosta någon ränta alls, om motsvarande belopp inkommer på kontot innan den räntefria tiden löpt ut. De flesta kort erbjuder räntefria krediter i upp till två månader, men kreditbeloppens storlek skiljer sig desto mer. Även om du nyttjar krediten längre så blir räntekostnaden lägre än i jämförelse med högkostnadskrediter, som sms-lån och snabblån. Däremot är kreditkortens räntor oftast dyrare än ett traditionellt banklån. Detta eftersom de konstanta kortkrediterna är mer riskabla för kreditgivarna, än vid en klassisk låneförhandling där förutsättningarna beaktas för varje lånetillfälle.

 

Frågorna som leder dig rätt

För att summera råden om kreditkort, så bör alltså du först analysera om det är köpförmånerna, eller tillgången till extra kapital som har störst värde för dig. Nästa val är lämpligen att se vilka som ger förmåner på dina mest förekommande köp. Att skaffa kreditkort för att stajla med som statussymbol är en riktigt dålig idé. Om du däremot ansöker om ett kreditkort för att vidga budgetens ramar och flexibilitet, så blir räntekostnaden, den räntefria periodens längd och kreditbeloppets storlek viktigare. Däremot är årsavgiften för innehavet av kortet detsamma, oavsett om du nyttjar krediten eller inte.

 

Text: Redaktionen, Villanytt

Foto: Kite_rin/Shutterstock

Annons