Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning | Möbler 30 maj 2023

Köpråd för att välja bästa bäddmadrassen

Att sova gott är viktigt för hälsan, humöret och det mentala tillståndet. Sömnlösa nätter eller värk på morgonen kan bero på felaktig bäddmadrass. Madrasser kan kosta allt från några hundra kronor till tusentals, så bäst är att skaffa sig kunskap om madrassers material, konstruktion och egenskaper, innan man köper en. Här kommer några bra tips.

 

Hård eller mjuk bäddmadrass?

Hur fast en bäddmadrass är brukar påverka sömnkvaliteten. Men hur hård eller mjuk just du ska välja beror på din individuella sovställning, längd, vikt och typ av underliggande madrass. För att förstå vad som kan bli just din bästa bäddmadrass bör du alltså utgå från dina egna förutsättningarna.

 

Två klasser av mjuk bäddmadrass

Mjuk madrass: Om du mest sover på sidan och ibland byter ställning under natten, så är chansen god att du sover gott på en mjuk madrass. Detta beror på att din sovposition lindrar trycket från din ryggrad och då ska madrassen forma sig efter din kropps position.

Medium-mjuk: Denna klass är idealisk för de som ändrar sin sovställning ofta under natten. Medium-mjuka madrasser ger då lite mer stöd, men formar sig fortfarande efter din kroppsposition.

 

Två klasser av fast eller hård bäddmadrass:

Medium-fast: Lämplig för alla som mest sover på rygg, eftersom man då behöver extra stöd för nedre delen av ryggen, vilket den här typen av fasthet erbjuder.

Fast (hård): Denna typ av madrass är idealisk för de som sover på magen, har stor kroppsvikt eller lider av ryggsmärtor. En fast madrass kan då hålla ryggen i en relativt bekväm och stabil position utan att du sjunker ner i madrassen.

 

Material och konstruktion för olika egenskaper

Bäddmadrasser finns i många varianter, typer, konstruktioner och material. Här listar vi några som det kan vara bra att ha koll på.

Öppen resårmadrass: Även kallad ”öppen spiralmadrass”. Den här typen innehåller en lång bit metalltråd inlindad i många fjädrar. Den har också en extra kantstång eller tråd för att bibehålla formen och ge struktur. Denna madrasstyp ses av många som ett prisvärt alternativ.

Latexmadrass: Som namnet antyder är dessa madrasser fyllda med latexskum. Det är ett material som luft kan passera igenom, och man säger ibland att det andas eller ventileras. De är populära bland människor med allergier eller astma. Luftgenomsläppligheten gör också att det sällan uppstår störande värme, av trycket mot latexmadrasser. De är också mycket tåliga och brukar hålla i många år. Materialet dem med allergier eller astma.

 

Memory foam:

Mamory foam är ett modernt madrass-material med särskild anpassningsförmåga. Tillverkare menar att det reagerar på kroppens temperatur och vikt och har hypoallergena egenskaper. Rent konkret menar de att madrasser av memory foam formar sig efter kroppen, absorberar vikten och minskar trycket på lederna – i högre grad än andra material.

Text: Redaktionen, Villanytt

 

 

Annons