Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Tak 6 maj 2022

Kontroll över elproduktionen med solcellstak

Nu riktas ljuset mot elpriserna. Men att ta kontroll över sin elproduktion handlar inte bara om att se om sitt hus. Tvärtom. Det är också att ta ansvar för en renare planet. Sven Lindström, vd på solenergiföretaget Midsummer berättar om varför solpaneler har fått en viktig roll i energidebatten.

Allt fler vill ta kontroll över sin elproduktion – och därmed sina elräkningar – och omvandla solstrålar till el.

– De höga elpriserna har fått fler att undersöka den rena solenergin. Vi upplever idag en mycket större efterfrågan än tidigare, berättar Sven Lindström.

Lägre elräkningar

Den samlade solenergin försörjer först och främst ditt eget hus. Överskottet matas ut på nätet och du får betalt för det du säljer.

– Ju mindre du använder huset på vintern, desto bättre är det. Ett fritidshus som används mest på sommaren kan bli helt självförsörjande, säger Sven Lindström.

Så hur mycket el kan ett solcellstak producera – finns det tumregler?

– Ett 100 kvm stort tak kan producera 7000 kWh på ett år. Det motsvarar ca 14 000 kronor per år.

Takbyte inte nödvändigt

Det finns två sätt att installera solceller. Antingen genom att byta ut hela taket eller integrera paneler ovanpå de befintliga pannorna.

– Ska du ändå byta tak är det otroligt förmånligt att sätta in solpaneler samtidigt i form av ett falsat plåttak som skräddarsys efter husets takstorlek. Men vi gör också många installationer utan takrenovering. Midsummers vågformade paneler är anpassade efter de vanligast förekommande takpannorna, berättar Sven Lindström.

Kan alla hus ha solceller?

– Ja, det kan de. Tidigare fick inte kulturmärkta hus sätta upp paneler, men vi har inte stött på det problemet, då våra diskreta solcellstak smälter in och ser ut som vanliga takpannor.

Hållbar tillverkning i Sverige

De flesta solpaneler är av kisel och tillverkas i Kina med höga koldioxidutsläpp som följd. Kiselframställningen är kopplad till stor miljöpåverkan under oschyssta arbetsförhållanden.

– Jag tycker man ska välja solpaneler som ger låga avtryck. Midsummers solceller är så kallade tunnfilmssolceller och inte tjockare än en tjugondel av ett hårstrå. Att producera dessa kräver extremt lite material och energi. Vi använder ingen kisel alls och har all produktion i Järfälla med 90 procent lägre koldioxidavtryck jämfört med kiselpaneler från Kina, avslutar Sven Lindström.

Tre skäl att skaffa solcellstak!

Kapa elräkningarna

Öka värdet på huset

Minska koldioxidutsläppen

Annons