Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 8 maj 2022

Inredningens röda tråd gör skillnaden

Hur ett hem, ett kontor eller en lobby känns beror sällan på enskilda föremål utan den sammanlagda helheten. Även om de enskilda möblerna, mattorna eller lamporna är smakfulla, så kan de ändå stilmässigt motverka varandra så att miljön känns slarvig. Arkitekt Pontus Öhman, på Luma Design, berättar mer om värdet av en röd tråd i interiörer och vad som krävs för att lyckas.

Futuristiskt, lantligt, exklusivt, industriellt, avslappnat eller retro? Oavsett vilken känsla du vill etablera i interiören så krävs att man följer en röd tråd i valet av möbler, mattor, tapeter, prydnader och snickerier. Alla former, material, färger, mönster, proportioner, format, ytstrukturer och ljus kan antingen stärka eller sänka den önskade känslan. Pontus berättar:

– På ett företag kan designkonceptet användas för höja trivseln för de anställda, övertyga kunder eller signalera värden som varumärket ska förknippas med. I restauranger, kaféer och hotell kan nästan hela besöksupplevelsen hänga på hur skickligt temat är sammansatt. I ett privat hem däremot, kan en röd tråd skapa hemtrevnad för de som lever där och deras gäster. Konceptet kan knytas till de boendes personlighet, deras intressen och värderingar.

Välja känsla och uppnå den

Den första frågan är vilken känsla man vill etablera, och den andra frågan är hur? För att lyckas krävs fingertoppskänsla och kulturella insikter om vilka signaler och referenser som olika material och former kommunicerar.

-Ja, man behöver också veta var och hur man ska hitta rätt inredningsobjekt, eller vem som kan skapa dem. Jag uppdaterar mig kontinuerligt i branschlitteratur och på internationella mässor där man möter de som kan leverera, tillverka och montera alla delar för interiörer. Det krävs bra samarbetspartners som har expertis inom olika områden, nämner Pontus.

Han understryker värdet av rätt ljus:

-Dels hur dagsljuset ska falla in. Men även belysningsarmaturers design, placering, ljusets färgtemperatur, spridning, vinkel och styrka som ska bidra till att framhäva den röda tråden.

Välja inredningsarkitekt

Villanytt ber Pontus tipsa villaägare och företagare om hur man ska välja arkitekt för interiöra uppdrag:

-Titta på deras tidigare uppdrag, samtala och lyssna, för att få en uppfattning om både kompetens och samarbetsförmåga. Har man ett större uppdrag så bör man välja någon som har erfarenhet av att leda projekt, koordinera leveranser av varor, material och rätt tekniker. Många uppdragsgivare har stor nytta av att jag är utbildad inom både arkitektur och interiör. Ofta finns ingen tydlig gräns mellan själva byggnaden och rummets gestaltning. Allt hänger ihop och det måste man förstå, både som arkitekt och husägare.

Text: Tom Swales

Annons