Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Kultur | Livsstil 14 nov 2022

Konstnären Tobias Folkesson söker sig till det operfekta

Det kan finnas något vackert i det operfekta. Det menar Tobias Folkesson som lämnade filmvärlden för att istället skildra omvärlden genom sina akvareller. Nu hittar han ut med katt, kaos och konst till människor genom @konstpappan på instagram.

Tobias Folkesson går sitt sista år på Konstfack och kombinerar konsten med småbarnsliv.

Han kommer från filmvärlden, men har på senare år gått över till akvarellmålning.

– Det var svårt att kombinera film och barn, samtidigt visste jag inte var jag skulle göra av min kreativitet. Så fick jag ärva proffsfärger och upptäckte akvarellen. Folk säger att det är jättesvårt, men jag kände tvärtom. Det var nästan fusk, berättar Tobias.

Ljuset är viktigt

Tobias Folkessons konstnärskap inspireras av arkitektur och omvärlden. Vissa är personliga saker, men det är sällan filosofiskt eller någon inbyggd samhällskritik. Och det är sällan människor ryms på pappret.

– Jag tror att det handlar om ljuset i arkitekturen. Ljuset är jätteviktigt, hur det faller och hur det kan vara helt avgörande om det är intressant eller inte. Arkitektur kan vara fyrkantigt och ha olika nivåer, det ger skuggor och spännande ljus, säger Tobias.

Att lita på processen

Genom sin konst försöker han förstå sig själv. Motiven är ofta föreställande, men suggestiva och bortom det perfekta. Tobias utmanar sig själv med att ”förstöra” målningen han just skapat, han är orädd om pappret.

– Jag brukar bygga upp ett föreställande motiv men förstör det sedan gradvis. Jag kan vara halvfärdig med ett verk, men tycka att det är för fint, för vackert, så jag behöver skita ner. Det kanske är min syn på världen, jag måste återspegla hur det ser ut, annars blir det fake.

Nej, det är inte så tillrättalagt och Tobias litar på processen. Han menar att det är skönt att ha den förmågan.

– Jag kan gärna vara respektlös mot materialet. En gång fick jag hjälp av min katt. Jag hade frusit ner akvarellfärg och lagt den som en iskub att smälta mitt på pappret. Det jag inte anade var att min katt skulle leka med den så att den flög runt. Det var en kaotisk start på målningen och så får det gärna vara, berättar Tobias.

Konst för folket

Tobias konst kan man upptäcka både digitalt och reellt. Den ena kanalen är Instagram och hans konto @konstpappan. Och så ställer han ut löpande i Västerås, Stockholm och Göteborg. Men helst vill han möta människorna på riktigt och få möjlighet att samtala och reflektera tillsammans.

– Min konst är för folket. Jag kan gärna ställa ut på ett bibliotek eller ställen som till exempel NK och Stadsmissionen. Det viktiga är att komma ut i sammanhang där jag kan träffa folk som tänker annorlunda. Får jag inte prata om mina konstverk är det som att de inte existerar, säger Tobias.

Så vad betyder konstnärskapet för dig personligen?

– Jag ser konstnärskapet som tudelat. Ena delen är att jag står för mig själv och mediterar med mina målningar. Andra delen är att komma ut och vara social och prata om det jag har gjort. Jag måste ha en balans där, avslutar Tobias.

Text: Eva Rydinger

Annons