Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Kultur | Livsstil 8 maj 2022

Konstgallerier flyttar ut på nätet

Hur möter konstgallerierna nutidens digitala köpbeteende? Genom att göra upplevelsen och tillgängligheten lika digital. Det säger Johan Melefors, på Galleri Melefors i Linköping. 

Det traditionella sättet att uppleva och köpa konst var att fysiskt besöka ateljéer, vernissager och utställningar. Men majoriteten av dagens konstpublik upptäcker, möter och väljer nu verken på nätet. I synnerhet på de ledande konstgalleriernas hemsidor, där bredden erbjuds. Johan berättar mer:

–Nu, när vi visar våra konstnärers verk på nätet så köps sjuttio procent av verken på distans. 

Med den digitala presentationen av skulpturer, målningar, glas och grafik så väcks intresset hos nya målgrupper.

-Ja, de 10 000 medlemmarna i vår konstklubb blir ständigt fler, som regelbundet tar till sig av våra råd och information om marknaden, verk, konstnärer och event.

Konstpubliken breddas

Konstpubliken har varierande preferenser, upptäckarlustar, kvalitetskrav och investeringsmöjligheter, vilket märks i galleriers utbud. Samtidigt som deras traditionella publik är högst aktiv så tillkommer även unga vuxna, när konsten tillgängliggörs på den kanal som är självklar för dem.

–Många nittiotalister vill bygga sin personliga samling av klassiskt, modernt eller foto. Den digitala tillgängligheten har fått fler, i alla åldrar, att upptäcka att konst finns i alla prisnivåer. En fördel med att handla av en riktig gallerist är tryggheten i att även de överkomliga verken är kvalitativa.

Nya krav, nya möjligheter

Johan Melefors berättar att när konst exponeras på nätet så krävs riktigt bra bilder och avancerad visualiseringsteknik.

–Ibland lägger vi upp 3D-visningar så att man kan gå omkring i utställningen, vilket är populärt. Vi strävar efter att den digitala besökaren ska uppleva både verket, konstnären och tillhörande beskrivningar.

Via ett av galleriets digitala verktyg kan besökaren ladda ner en bild av sitt vardagsrum, välja en bild av tavlan som man är intresserad av, och ”provhänga” det.

Text: Eva Rydinger och Tom Swales

Annons