Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 15 maj 2023

Konstens många ansikten skapar personliga hem

Konst är allt oftare en naturlig del av inredningen och uttryckens många ansikten ger hemmet en större personlighet. I mötet med konstnären Yvonne Nimars skulpturer väcks både känslor och tankar hos betraktaren.

Inom konstens värld har måleri länge haft en självklar plats i privata hem men nu har även skulptörens och skulpturens olika ansikten börjat hitta fram. Yvonne Nimar har följt utvecklingen under sina många år som konstnär:

– Det kan vara så att allt fler har en mer hållbar tanke inom inredning. Min känsla är att man på samma sätt också satsar mer på klassiska, tidlösa designmöbler.

Konst som väcker känslor

Och Yvonnes skulpturer har bokstavligen många ansikten. Karaktärer ställs öga mot öga med betraktaren som har fria händer att tolka in de olika blickarna och uttrycken. Hon får ofta höra om hennes skulpturer att man känner igen sig själv. Inte på ytan utan i en känsla som de förmedlar.

– Det finns ett psykologiskt drag i mina skulpturer och jag tycker om att jag kan väcka känslor, även om jag aldrig kan veta vad folk tycker och tänker. Inga känslor eller tankar är självklara och det kan förändras över tid. Att väcka känslor har blivit ett behov hos mig, skapandet är en god vän som jag vårdar.

Betraktarna och köparna

Yvonne Nimar vill att hennes skulpturer ska väcka liv i alla typer av hem. En modern skulptur kan passa överallt, oavsett om de är moderna, klassiska, spatiösa eller enkla, menar hon och tycker själv om att blanda både nya och gamla saker. Det blir personligare så.

– Jag ser inte framför mig någon särskild miljö när jag är i skapandeprocessen. Även äldre hem är vackra med moderna skulpturer.

Yvonne inspireras gärna från vardagen, litteratur och händelser som hon upplevt eller varit nära. Och det landar ofta i människan som är den röda tråden. Hon har varit mycket utomlands och jobbat i Europa och Indien. I Mumbai var dofterna slående vilket gav inspiration till parfymflaskor av olika stenslag för olika dofter – granit, marmor, alabaster och diabas.

– Jag tänkte på min moster som hade fina flaskor som hon hade sparat. Även om de var tomma fanns doften kvar. Jag tänkte också på närhet och hur vi påverkar varandra med dofter.

Leran det lekfulla materialet

Yvonne fastnar gärna för olika material där det är ytan och strukturen som lockar. Men lera är hennes grundmaterial. Leran är lekfull och med den kan hon jobba ”fram och tillbaka” och fånga ett ögonblick som är intressant. Men hon jobbar även med sten, glas, gips och brons.

– Stenen skiljer sig från leran med att jag måste jobba utifrån och in och stanna vid ett givet ställe. Glas är också annorlunda. Det är explosivt och allt händer otroligt snabbt.

Aktuella utställningar

Den som är nyfiken på Yvonnes skulpturer hittar henne på Instagram. Hon öppnar också upp sin ateljé och verkstad i Hjo under pingsthelgen.

– Ni är även välkomna till Ekebyhovs slott i april och till Kollektivverkstan i Bohuslän i sommar. Dessutom kommer jag att ställa ut på Dronninglunds Kunstcenter i Danmark i sommar och höst, avslutar Yvonne Nimar.

Text: Eva Rydinger

Annons