Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 2 okt 2023

Konsten att skapa struktur i hemmet

”Ordning och reda” och ”allt på sin plats” kan låta tråkigt. Men att alltid ha sina mest älskade och använda prylar på rätt plats ger hemmet harmoni, och det hjälper dig fokusera på roligare saker än att leta efter bortslarvade saker. Vi har olika grader av ordningssinne, och om du ständigt letar efter dina saker och snubblar på utspridda prylar, så saknar hemmet säkerligen struktur. Men lugn, det finns professionell hjälp att få. Vi ber Elin Ahlberg, som driver företaget Allt i Ordning Stockholm, förklara hur det går till.

Att man ständigt måste flytta saker för att skapa plats för att läsa, pyssla, laga mat eller vika tvätt handlar sällan om att sakerna inte får plats.

-Felet är oftare att sakerna inte har fått ”sin” plats, bekräftar Elin. Alla har inte förmågan att se en möjlig struktur, kunna prioritera vilka saker som bör vara mer tillgängliga än andra, eller vilka som bör placeras ihop. Du kan sakna ordningssinne men ha många andra fantastiska talanger, kunskaper och kompetenser.

Ibland lyckas Elin upprätta ett utmärkt fungerande system bara genom att effektivare använda befintliga utrymmen som garderober, förråd och skåp.

-Det är viktigt att nyttja hemmets tre dimensioner, i stället för att bara placera allt på bords- och golvytor. Ofta föreslår jag nya förvaringslösningar som passar det aktuella hemmet, livsrutinerna och bohaget. 

Fördelarna med en professionell organisatör

Så vad är fördelen med att anlita en organisatör ­– i stället för en städfirma som röjer upp, en inredningsdesigner som ritar förvaringsmöjligheter, en hantverkare som monterar garderoberna och en fraktfirma som kör i väg de överblivna prylarna? Ordningsexperten Elin, på Allt i Ordning, förklarar:

-Att du kan få allt i samma service blir både tids- och kostnadseffektivare. Du kan själv välja vilka delar du själv vill göra, eller få hjälp med. Många hushåll uppskattar att jag föreslår de lämpligaste inköpen, hämtar, monterar och installerar dem. Att jag är händig och fixar allt från planering, inköp, montering, organisering, rensning och bortforsling är ett skäl till att många anlitar mig.

Även om strukturen skapats, så kan det vara svårt för somliga att upprätthålla ordningen och ställa tillbaka allt på sin givna plats vartefter tiden går. Om man då kallar in den som skapat strukturen, så går det fort att få ordningen återställd.

Ge gamla saker nytt liv

Många ser ett stort värde i att få professionella råd i valet mellan att kasta och spara saker. Och då är det tacksamt att Elin direkt kan köra i väg det överblivna till secondhandbutiker, återbruk och återvinning.

-En del saker som spelat ut sin roll i ditt liv kan ju ha ett värde i andras liv. Då hjälper jag till att lägga ut sakerna på annonssajter, samt ordna transport till återbruk om kunden önskar det. Om föremål och möbler är förknippade med känslor så är det oftast skönt att veta att sakerna får ett fortsatt liv hos någon annan, och att jag får i väg dem snabbt. Det är både tacksamt och glädjande att se hur den nya ordningen ger människor ny energi och framför allt harmoni i livet.

Text: Tom Swales

Annons