Hälsa 4 apr 2020

Kolloidalt silver hjälper djuren att läka

När veterinär Lucie Havelka är i en situation, och behöver ett alternativ till den traditionella medicineringen, då är kolloidalt silver bland valen! Det har hjälpt många djur, som katter, hundar, kaniner och hästar, som annars varit i en situation, där de annars inte kunnat få hjälp. Lucie använder kolloidalt silver för att hjälpa till vid svår sårläkning, mot bakterier och virusinfektioner. Men har även märkt resultat på hudtumörer som krympt efter regelbundet bruk av silversalva samt att infektionen i tumörerna försvann. Hon har också sett att katter får mindre besvär med luftvägsinfektioner om de får dricka kolloidalt silver.

 

I den skånska myllan och i den idylliska orten Höör driver hon sin veterinärklinik sedan 2002. Här behandlar hon djuren och driver även ett hem för hemlösa katter. Lucie är en sann djurvän med ett stort hjärta, det märker man direkt när vi talas vid över telefonen, och man förstår att hon gör allt för att djuren skall bli friska. Hon arbetar med traditionell skolmedicin i sin behandling, men ibland har hon ställts inför situationer, där den helt enkelt inte räcker till.

Som vid vissa infektioner, där det antingen inte är lämpligt, av olika orsaker, att använda antibiotikan eller så är antibiotikan inte ett alternativ, som vid till exempel virusinfektioner. Det ger även en möjlighet att behandla bakterieinfektioner med mindre förbrukning av antibiotika, vilket är bra med tanke på att man gärna vill minimera användandet.

För 18 år sedan blev Lucie introducerad till kolloidalt silver, dels produkten Ionosil, men även silversalva och silverlotion. Dessa produkter har hon använt framgångsrikt på sina djurpatienter, bland annat på en häst som fick ett stort sår. Hästen hade fastnat olyckligt på en stolpe och huden revs bort från hela bringan.

Såret såg illa ut och var infekterat. Lucie skar då bort allt dött kött, och vid alla fyra besöken tvättades såret med 3 % väteperoxid plus isoton NaCl, och sedan gjordes laserbehandling. De första två veckorna efter hemkomst från hästkliniken fick hästen stå på antibiotika, men sedan klarade den sig utan. Hästen behandlades dagligen av djurägaren som spolade såret rent och sprayade Ionosil på såret. Det läkte då snabbt, snyggt och utan komplikationer på drygt en månad. Lucie berättar:

Jag är glad att det fungerade så bra med Ionosil och att såret läkte så snabbt. Det hade inte varit hållbart att behandla hästen med antibiotika i över en månad, kanske mer. En långvarig antibiotikakur slår ut både mage och immunsystem på hästen och det är heller inte i samråd med den gällande antibiotikapolicyn.

 

KATTERNA VÄLJER ATT DRICKA SILVERVATTNET

Även till katter använder Lucie kolloidalt silver. Kattbölder spolas med 3% väteperoxid och sedan med kolloidalt silver. Det är ytterst sällan, kanske ett par fall om året, där hon behöver använda antibiotika i samband med kattbölder. Rutinen vid kastrationer eller andra operationer, är alltid att avslutningsvis tvätta operationssåret med 3 % väteperoxid och lägga på en kompress med Ionosil.

—Det är mitt intryck att det har minskat operationsrelaterade infektioner till i stort sett noll, i förhållande till våra tidigare rutiner, berättar Lucie.

När hemlösa katter kommer till katthemmet kan de vara i mycket dåligt skick, speciellt kattungarna. Ionosil används till att torka katternas ögon, spola nosen, och de får även valet mellan att dricka kolloidalt silver eller vanligt vatten. Intressant nog väljer de sjuka katterna att dricka kolloidalt silver före det vanliga vattnet. Efter att de har börjat att erbjuda Ionosil som dricksvatten till kattungarna har det minskat smittrycket på avdelningen.

Silversalvan, och även silverlotionen har de haft goda resultat med, där det heller inte har funnits några andra alternativ. Säg att du har en 14 år gammal hund med hudtumörer, hunden slickar på tumörerna som är infekterade och luktar illa. Hunden mår i övrigt bra, men är för gammal för operation. Lucie testade med silversalvan och då försvann inflammationen samt att tumören krympte.

—Det är helt otroligt och jag har ibland arbetat på vinst och förlust. Antingen är det avlivning nu, eller så testar du denna salva i två veckor. Vi har ofta tappat hakan efteråt. Jag har aldrig under mina 18 år jag använt produkterna fått höra att djuren någonsin mått dåligt av att ta kolloidalt silver. Däremot hör djurägare av sig med jämna mellanrum angående biverkningar på traditionella mediciner, berättar Lucie.

 

Berättat för Linda Johansson, skribent, Villanytt.

 

 

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad här.

 

Läs mer på Boverkets hemsida om bygglov för trädäck eller altan här.

Annons