Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Kök 26 sep 2022

Kök i massivt trä lyfter husets själ

En känsla för att välja rätt träbit till rätt detalj, det är utmaningen i tillverkningen av köksinredning i massivt trä. Villanytt pratade med Daniel Wernersson, Wernerssons snickeri, om nyckeln för att välja rätt material.

Att välja massivt trä till köksinredningen är att behålla huset själ. Materialvalet handlar också om historia. Det menar Daniel Wernersson, ägaren bakom snickeriet som tillverkar platsbyggda kök i just massivt trä.

– Vi har ett genuint intresse av att vårda vårt kulturarv och svensk byggtradition. Även om köket är nytt vill vi bevara husets stil och historia, menar Daniel.

Fördelar med massivt trä

Men det finns också andra starka skäl att välja massivt trä i köksinredningen. Skäl som handlar om slitage, kvalitet och hållbarhet. Det flesta standardkök tillverkas med stomme och luckor av en spånskiva eller mdf-skiva. På grund av att detta material är känsligt mot fukt är det inte lämpligt för ett kök eller badrum, berättar Daniel.

– En spånskiva som är gammal och sliten kan man inte göra något vid, särskilt om den är fuktskadad. Massivt trä håller sig över tid, och det är möjligt att måla om ytan, säger Daniel.

Moderna kök

För moderna kök med släta luckor rekommenderar Daniel treskiktslamell, en massiv träskiva av ek, ask eller furu. Varför valet faller på detta hänger ihop med funktionen. Till skillnad mot en slät lucka har en spegeldörr olika detaljdelar.

– Massiv träfog skulle krokna om man valde massivt trä, menar Daniel.

Den som vill hitta en leverantör som tillverkar eller säljer massiva köksluckor och inredning till sekelskiftesvillan bör höra sig för och ta hem referenser. Att använda och hantera detta levande material kräver kunskap.

– Det krävs både känsla och kunskap. Jag vet vilka delar av trädet som jag kan använda för olika detaljer. Som hantverkare gör vi små serier och då kan man ägna tid åt detta, till skillnad från de större köksleverantörerna. I massproduktion finns inte tid för detta.

Levande material

Den stora glädjen med att jobba med levande material är att det blir annan känsla. Det känns i handen när man tar på det.

– För mig är det betydligt trevligare att jobba med levande material. Man får en känsla för att välja rätt träbit till rätt detalj.

Så vad säger prislappen?

– Det är klart att det är en prisskillnad med massivt trä, men över tid blir det billigare då kunden får ett mer hållbart kök. Det är framförallt arbetstimmarna som kostar i tillverkningen, avslutar Daniel.

 

Text: Eva Rydinger

Annons