Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Kök 23 mar 2024

Kök 2024: omvärlden visar vägen

För dig som ska investera i ett nytt kök ligger frågan nära till hands vilka trender som råder. Vad lämnar vi bakom oss och vad kommer härnäst? Villanytt vände sig till Anette Ersa Engberg och köksexperterna på Poggenpohl i Stockholm.

Trenden sitter inte bara i färg när vi pratar om kökstrender 2024 och framåt, den sitter snarare i materialval och vågade personliga val. Det menar Poggenpohl Sveriges vd och ägare Anette Ersa Engberg som har örat mot marken i den dagliga kontakten med marknaden både i Sverige och internationellt.

– Det vi ser nu är hur strömningar i omvärlden påverkar vårt sätt att tänka och välja. Det handlar om klimatfrågan, hur vi kommer att äta i framtiden och den nya tekniken. Köket måste därför överleva alla färgtrender. Vi har förmånen att ha en färgpalett som är beständig med neutrala mineraltoner. Därför kan du oavsett addera en fruktskål, lampa eller servis i en tillfälligt, trendande färg. Och behålla köket.

Det klimatmedvetna köket

Så hur ser världen ut om tio år? Högt ställda klimatmål påverkar hur kunden ser på kökets funktion och hur den förväntade livslängden på köket har ökat. Kvalitetskök måste hålla över tid, även för ögat.

– Jag upplever att kunder som redan har ett Poggenpohl-kök med några år på nacken, önskar vägledning och hjälp hur de kan få sitt kvalitetskök att kännas nytt igen och överleva många år till. Den klimattrenden är påtaglig idag och mycket inspirerande. Poggenpohls köksdesign är i grund och botten stilren och tidlös, vilket förlänger livslängden, berättar Anette.

Ny teknik, ny design

I Poggenpohls DNA finns en tydlig drivkraft att arbeta i nära symbios mellan innovation, design och hög kvalitet. Ett exempel är konceptet +Modo, framtaget av arkitekt Jorge Pensi, som vunnit många designpriser sedan 2005. +Modo bygger på avancerad teknik, smakfulla detaljer och en självsäker design. Anette tycker att konceptet är väldigt inspirerande att arbeta med, i fullt utförande eller som en del i en minimalistisk design.

– Köksdesign är också en spegling av samtiden, hur långt tekniken kommit. Exempel på det är laserskärning som möjliggör att utföra ett mer utmejslat finsnickeri idag vilket vi tydligt ser när det kommer till bänkskivor och luckor. Ett allt större matlagningsintresse har också satt utvecklingen i rullning. Ångugnar, vakuumlådor för slowcooking och sousvide blir allt mer efterfrågat, säger Anette.

Framtidsmaten en faktor

Anette spekulerar i vad som kommer att stå på vardagsmenyn i framtidens kök. Vilken utrustning och inredning kommer att behövas om våra matvanor ändras? Kommer fortfarande stora kylskåp vara prioriterat om utvecklingen går mot att vi äter mer torkad föda?

– Jag tror att vi kommer att se att volymbehovet i kylskåp minskar och därmed volym i frysskåp och förvaring av torrvaror ökar. Vi kartlägger alltid kundens behov grundligt för att skapa en skräddarsydd lösning för respektive kunds behov avslutar Anette Ersa Engberg.

Text: Eva Rydinger

Annons