Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Möbler 24 maj 2021

Klokare val av säng ger långsiktig komfort

Vi spenderar mer än en fjärdedel av våra liv i sängen, men ändå väljer vi den sällan på ett logiskt sätt. Påklädda och utsträckta som skyltdockor, provar vi sängar i upplysta varuhus, medan vi betraktas av säljare och andra kunder. Situationen gör att vi sällan ligger kvar längre än en minut, och skulle inte ens hinna upptäcka några brister på en simpel tältsäng. Men, med kunskap om konstruktion och material, samt längre provperiod så gör vi däremot klokare val. Det förklarar experten Stefan Wihlner, VD för den svenska sängtillverkaren Strömsholm.

Stefan har arbetat med sängar i trettio år, och bjuder gärna på kloka råd:

–De flesta sängar känns ju sköna i början, men efter några veckor så känner kroppen skillnaderna. Kanske för mjuk madrass, eller dåligt konstruerad madrass som känns gungig, ojämn eller som sjunker i mitten, efter en längre tid.

Avgörandet behöver alltså tid, men det är då jobbigt för kunden att packa ihop sängen, hyra släp och börja förhandla med leverantören. Därför etablerade Stefan och kollegorna konceptet ”komfortgaranti”. Personal åker hem till kunden och byter till lämpligare madrassmodell, om behovet uppstår, oavsett var kunden bor. En service, som Villanytt hedrar.

–Som sängspekulant tjänar man på att titta långsiktigt. Som exempel, våra kunder älskar ju tryggheten i att sängarna tillverkas för hand utanför Västerås, efter varje beställares personliga val. De kan så enkelt kontakta oss för det framtida garantiansvaret.

Tänk på design och konstruktion

Stefan Wihlner visar och förklarar vad som ger långsiktig komfort i en säng.

–Fjädringen, metallramarna, kombinationen av de mjuka och hårda stoppningarna ska vara så korrekt konstruerade att de jobbar jämnt över hela sängytan. Att madrassens ytterkanter är stabila är en kvalitetsfaktor värd att titta efter. Sängstommen är ju grunden för stabiliteten, och därför använder vi utvald svensk långsamväxande furu, eller gran. Kraftiga trädimensioner ger både styrka och tyngd, men jag råder konsumenter att även kolla hur väl sammanfogade alla delar är, så det inte uppstår irriterande glapp.

Design och estetik är också en hållbarhetsfaktor. Köper man en säng som man tycker om stilen på, så kommer man också behålla den längre. Det är ju en möbel som ska harmonisera med den övriga interiören, och den personliga smaken.

–Ja, och eftersom våra kunder själv får välja textiliernas färger och mönster, så blir det en säng som man älskar länge. Kanske sover man även bättre i en säng, som man vet har tillverkats i Sverige, under sjysta villkor för personal och miljö.

Text: Tom Swales

Annons