Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 27 mar 2024

Klassiskt och modernt hand i hand i skärgården

För dig som ska bygga nytt och vill ha lite inspiration, här är ett exempel på hur det bästa av två världar kan mötas under samma tak. Robert Carlsson på Skärgårdens Byggteknik berättar om en skärgårdsvilla som förenar exteriör i klassisk stil med en högmodern insida.

En av de största fördelarna med att välja ett arkitektritat hus är att du kan få det precis som du vill. Du behöver inte anpassa din husdröm till färdiga modeller och koncept eller särskilda stilar. Du kan själv bestämma vad du tycker är snyggt, fungerar och passar ihop. Ett bra exempel är Villa Jakobsson ute på Donsö i Göteborgs skärgård, ritad av arkitektbyrån Bostein och John och byggd av Skärgårdens Byggteknik.

Smälter in med omgivningen

Huset förenar framgångsrikt en klassisk stil på utsidan med en mer avskalad modernistisk interiör.

– Vanligtvis väljer den som ska bygga sig ett hus antingen eller, men Villa Jakobsson blev en väldigt lyckad förening av båda. Ett hus som smälter väl in med den omkringliggande skärgårdsbebyggelsen var en förutsättning för projektet, då detaljplanen för området reglerar husens utseende på en del punkter, till exempel en takvinkel som måste vara 34 grader, berättar Robert Carlsson på Skärgårdens Byggteknik.

En vitmålad 1,5-plansvilla med garage, med liggande träpaneler och en elegant kant nedtill som löper runt huset. Spröjsade fönster och dörrar i svart inramade av snickarglädje i vitt, tak med släta svarta betongpannor. Så långt exteriören.

Stilrent och öppet upp i nock

Väl över tröskeln till entrédörren möter besökaren en interiör med stora öppna ytor och högt i tak.

– En rolig konstruktion att vara med och ta fram för oss. Stora mått med stor spännvidd på takbjälkarna. Kunden ville ha det slätt och stilrent och så få synliga balkar och bjälkar som möjligt, så dem har vi till stor del ”gömt”.

En bottenvåning med öppen planlösning och flytande gränser mellan kök med köksö, matplats, öppen spis och vardagsrum med sittgrupp – en yta med till stor del fri rymd från golv ända upp i nock. Väggar målade i kalkfärg med aningen bruten vit nyans för en varmare känsla. Genomgående parkettgolv i härdad ek.

– På ovanvåningen finns master bedroom och två barnrum med tv-rum emellan, på nedanvåningen även ett kontorsrum. Total golvyta 220 kvadratmeter. Vi byggde hela huset på plats, med lösvirke, inga moduler här inte! Vi gillar unika projekt och det här var verkligen ett sådant, säger Robert Carlsson.

Andra unika projekt som Skärgårdens Byggteknik ägnar sig åt är att bygga om oinredda råvindar i flerbostadshus till vindslägenheter.

Text: Tobias Christoffersson

Annons