Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Motor 9 mar 2024

Kicka igång våren med ny scootermoped

Är det dags för att utöka familjen med en moped? Vet du inte vad du ska välja? Henric Lindqvist på Invicta Motor vill slå ett slag för att tänka säkerhet, andrahandsvärde och ett fordon som är anpassat för det svenska klimatet.

Det pratas ofta om huruvida scootermopeder som är tillverkade i Kina har en sämre kvalitet.

– Kvaliteten påverkas inte generellt av att fordonet är tillverkat i Kina. Den absoluta merparten av de mopeder som rullar i Sverige är tillverkade där. Däremot är det viktigt att distributören som importerar fordonen till Sverige ser till att fordonet är anpassat för vårt klimat, som kan skilja sig en del från andra kontinenter och Europa.

Scootormoped ett säkert fordon

Henric tipsar om att ha med sig säkerhetsaspekten när det kommer till köp av moped. I första hand handlar ju mopeden om att kunna ta sig från plats A till B. Därför ska man sitta så säkert som möjligt och ha så få körmoment som möjligt.

– Scootermoped är effektiv. Du startar enkelt med en elstart, där alternativet som till exempel motard/cross mopeder ofta är kick. Du sitter också mer skyddad på en scootermoped, både för väder och vind, men också vid en eventuell krock. Scootermopeder körs alltid med automat växellåda. Det innebär att du inte behöver växla eller koppla som ger dig som förare mindre att koordinera.

Tänk andrahandsvärde

Ett bra andrahandsvärde är också något att fundera över, redan vid inköpet. För det är inte allt för ovanligt att familjens femtonåring redan efter ett till två år tappar intresset. Detta innebär kanske att den måste säljas efter relativt kort tid.

– Det finns flera aspekter att fundera över som håller andrahandsvärdet uppe. Välj en design som inte är överdriven. En mer lågmäld design, istället för kaxig, passar fler människor och har ett högre andrahandsvärde. Svart eller mattsvart färg är också den mest populära och en svart moped kan därför vara mer lättsåld, berättar Henric.

Anpassad för klimatet

En annan sak att tänka på är att välja en moped som är anpassad för det svenska klimatet.

Både när det kommer till motor, elektronik samt köregenskaper.

– I Sverige har vi det blött, kallt och salt på vägarna och motorn och elektronik måste klara det. Alla elsystem är inte särskilt framtagna för detta. Med vår moped Invicta har vi säkerställt att den fungerar i svenskt klimat. Vi har haft fördelen att vi jobbat med offroad fordon i över 20 år så vi har en god teknisk kunskap om detta, säger Henric.

Men saker och ting kan hända. Mopeden kan välta, bli påkörd eller utsättas för inbrottsförsök. Då behöver den komma in på verkstad och få service och vikten av att snabbt få fram reservdelar är här både väsentligt och önskvärt.

– Vi är en svensk distributör, som lagerför mopeder och delar på eget lager. Vi är en av få som kan leverera delar för service eller reparation med bara några få dagars varsel.

Nya modeller i mars

Henric berättar att de är på gång att släppa två nya modeller under våren. En lite kaxigare och en som är mer allround för vardagskörning och pendling till skola och jobb.

– Håll utkik efter Invicta Semper. Det är fortsättning på de mopeder som är anpassade för vårt klimat. Den är också inspirerad av eldrivna fordon och ser ut lite som en hybrid. Vi har redan märkt att det finns en efterfrågan och jag gissar att den kommer att bli het på marknaden. En moped som passar både femtonåringen och den som vill ha en moppe stående på sommarstugan, avslutar Henric Lindqvist.

Annons