Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 19 feb 2020

Kerstins färgstarka måleri inspirerar betraktare att prova

Konstnär Kerstin Dahmm känner samma stimulans i det egna skapandet, som i att hjälpa andra hitta sin konstnärliga talang. Under hennes mångåriga konstnärskap har hon arrangerat sina populära målarkurser, varvat med sitt eget målande och utställande. Och det är ofta hennes egna målningar som inspirerar kunder eller betraktare att ta plats i kursen.

I både ateljén och på hemsidan omfamnas besökarna av Kerstins bildvärld, med härliga färger i mjuka och harmoniska nyanser. Skickligt målade kustvyer, fåglar och byggnader omges av vidsträckta himlar, hav och snötäcken.

–Spänningen mellan ljus och mörker fascinerar mig, lika mycket som färgernas oändliga möjligheter. Jag älskar verkligen att måla, och jag uppmuntrar alla som aldrig provat att våga testa. Med rätt inledning och grundkunskaper upptäcker snart alla nybörjare att de kan skapa, och uppleva glädjen och energin i målandet, berättar Kerstin.

Hon förklarar att akvarellkurserna ofta blir som ett långt medlemskap i en klubb, där samtalen, tryggheten och skratten är lika värdefulla som alstren. 

–Ja, många deltagare blir vänner och fortsätter i mina kurser för andra tekniker, som till exempel mixed media eller akryl.

Nu även akrylkurser

Akrylkurserna är ett nytt tillskott i Kerstin Dahmms kursutbud, och vårens första grupp är redan fullbokad med tidigare akvarelldeltagare. 

–Men fler kurser kommer, året runt. Både här i Onsala och på Smögen, där jag länge hållit populära kurser på ett vandrarhem alldeles vid havet. 

Villanytt undrar vad som gör just akvarellmåleri till en så populär hobby?

–Dels är färgerna så vackra, när man väl lärt sig grunderna, men samtidigt är de överraskande. Ibland lyckas man styra dem, men ibland gör färgerna som de vill, och det kan också bli fint. Akvarellmåleri kräver inte heller någon större ateljé eller verkstad, utan kan utföras vid köksbordet. Och färger, penslar o papper är varken dyrt eller skrymmande, jämfört med utrustning och utrymme som många andra konstformer kräver.

Den låga materialkostnaden gör dessutom att man vågar testa sig fram och experimentera mer.

Kerstin är heltidskonstnären som verkligen brinner för målandet, och vars karaktäristiska rogivande estetik utmärker hennes bilder. De läsare som blir nyfikna välkomnas att besöka hennes hemsida, eller ateljén i Onsala efter överenskommelse.

www.kerstindahmm.com

Annons