Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Båtar 31 jul 2023

Katamaranen – smart som flerfunktionsbåt

Katamaranbåtens grundläggande konstruktion med två skrov ger den utmärkta egenskaper som flerfunktionsbåt, också för familje- och husbehov. Michael Nybäck på Alucat berättar mer om fördelarna.

Katamaraner är inte så vanliga som fritidsbåtar i Norden som i flera andra delar av världen. Många av oss är vana vid och trivs med våra traditionella V-skrovsbåtar av olika sorter. Katamaranbåtens utförande med två smalare, parallella skrov med ett plant däck över har dock flera intressanta egenskaper som är värda att titta närmare på – inte minst för dig som är ute efter en flerfunktionsbåt för både lastfart och utflyktsfärd.

Stabil med stor lastyta

– De parallella skroven gör en katamaran mycket stabil. Den klarar stor snedbelastning utan vådlig lutning, också vid branta svängar. Den har en stor, plan och fri däcksyta som är utmärkt att lasta på. Katamaranen klyver också vattnet på ett annat sätt, den ligger mer ovanpå en plöjer vågorna och gungar därför också mindre. Du behöver heller ingen brygga utan kan köra den rakt upp på land, på is, sand eller klipphäll, berättar Michael Nybäck hos finska båttillverkaren Alucat.

Alucat har utvecklat en serie katamaraner som kan byggas om för att användas för olika ändamål. De större modellerna är gjorda för yrkesbruk, medan de mindre kan vara ett intressant alternativ för familje- och husbehov.

 

Från lastfärd till lustfärd

– Våra båtar har ett system med moduler som gör det lätt att bygga om båten efter dina olika behov. Först kan du, till exempel, lasta fyrhjulingen eller minigrävaren på båten och ta med den ut till stugan på ön, sedan bygger du om båten med sittplatser för flera till sommarens utflykter. Det kräver inga specialverktyg och går på cirka tjugo minuter.

Även de mindre båtmodellerna kan ta med till exempel en rullstol och anpassas efter personliga behov som en specialbyggd ramp för att kunna angöra höga bryggor.

– Vår minsta båt är V6 och den största som passar familjens behov och som är trailerbar på stadsjeep är V18 – observera att siffrorna inte står för fot utanför däckets yta! V10 är en liten speedbåt som lastar 1 ton och kan gå 40 knop: Populär hos den tyska räddningstjänsten då den är lätt att transportera till olycksplatser. För fritidsbruk är den en fin lekbåt för vattenskidåkning och som lastbåt bra för till exempel mindre mängder byggmaterial.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons