Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Homestyling | Inredning 20 aug 2019

Kasper Friis Kjeldgaard vinnare av designpriset Formex Nova 2019

Array

Den 20 augusti delas designpriset Formex Nova än en gång ut till årets nordiska formgivare. I år går priset till den danska konstnären och formgivaren Kasper Friis Kjeldgaard. Designpriset Formex Nova arrangeras av Formex tillsammans med Stockholmsmässan och delas varje år ut till en ung formgivare verksam i norden.

Formex instiftade priset Formex Nova redan 2011 för att främja nordiska design och lyfta fram nya mindre etablerade formgivare som spås en starkt lysande framtid. Årets vinnare Kasper Friis Kjeldgaard tog examen vid Royal Danish Academy of Fine Arts of Design 2016 och är mest känd för sina vackra mobiler i borst och metall. Kasper använder sig av samspelet mellan naturkrafter som balans och gravitation tillsammans med spännande materialval för att skapa unika uttryck i sina verk. Hans verk har bland annat ställts ut på Mindcraft i Milano, The Curio – Chart Art Fair och i Patrick Parrish Gallery.

Formex Nova Hållbarhetsprodukt

Nytt för i år är den nyinstiftade utmärkelsen Formex Nova Hållbarhetsprodukt, ett hedersomnämnande som tilldelas den Stockholmsbaserade designern och arkitekten Madeleine Nelson för den klimatsmarta produkten Regrow.

 Fomex Nova 2019: Kasper Friis Kjeldgaard

Juryns motivering lyder:

Med en sinnlig närhet till material och starka uttryck i metall och borst skapar Kasper Friis Kjeldgaard skulptural tredimensionalitet. Han har en unik känsla för detaljer och materialövergångar. Kreativiteten rör sig på gränsen mellan konst och design. Hans konstnärliga förmåga skulle även kunna vara en stor tillgång i design av vardagsprodukter.

Årets hedersomnämnande, Formex Nova Hållbarhetsprodukt 2019: Madeleine Nelson

Juryns motivering lyder:

Hållbar design – sustainism – är idag nödvändigare än någonsin. Årets hedersomnämnande går till den klimatsmarta produkten Regrow av Madeleine Nelson. Miljöengagemanget måste idag finnas hos oss alla och kan mycket väl börja vid diskbänken. Denna produkt ger grönsaken livet åter och oss föda gång på gång. Regrow är både tankeväckande och genial. Enkel? Men det är ju det enkla som är det svåraste att uppnå.

Juryn för Formex Nova 2019 består av Mats Widbom VD Svensk Form, Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria och ledamot Kungl. Konstakademin, Alexander Lervik, designer och entreprenör, Anders Färdig, grundare av och vd på Design House Stockholm, Klara Persson (Bolon) Design Sweden och Anna Holmquist, Folkform.

Carolina Ekman, Presskontakt Stockholmsmässan [email protected]
Tel: 070 – 789 41 35

Annons