Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 15 feb 2020

Känsliga och starka djurmotiv fångade med naturens vackra skiftningar

Sedan hon fick sin första kamera av sin pappa när hon var liten har den alltid följt med henne, vart hon än gått. För fotografen Maria Falkesjö, även kallad Mia, blev fotograferingen ett livslångt kall och där djuren och naturen ligger henne närmast om hjärtat. Det finns en otrolig känsla och närvaro i hennes bilder, där du fångas in i en trolsk stämning och av den rena naturens skönhet. 

Några av mina absoluta favoriter av Mias bilder är en traktor som står på en åker, och där den blå himmelen mot det gröna gräset tar dig tillbaka till lugnet och landsbygden. Och himlen är så vacker, att det känns som att den brinner. Eller en kokande kittel, tänd ute på en brasa i naturen, där röken smittsamt ringlar uppåt, eller en söt katt som tittar fram i skogen omringad av blåa blommor. 

Hennes bilder

-Det är naturen och djur som jag alltid återkommer till och älskar att fotografera. Jag har provat att fota urbana miljöer men kommer alltid tillbaka till naturen. Dessutom är ofta min hund och katt med i skogen när jag är ute och fotar, så de fastnar ofta på bild, skrattar Mia. 

Det finns en hundbild, där hennes stora gråhund är fångad, precis vid en sjö och där solen långsamt går ner bakom. Helt otrolig. Hon är utbildad ämneslärare i historia och bild men parallellt med jobb och utbildning har hon alltid hållit sitt fotograferande i ständig utveckling. Född och uppvuxen i Jämtland, i de lilla byn Södra Greningen, har det funnits mycket källa till inspiration. Där är naturen vild och orörd, där man kan vandra långa sträckor utan att stöta på bebyggelse eller en levande människa. 

-Jag älskar att fotografera naturens skiftningar mellan årstider och en tjärn där jag ofta tänder upp en eld och kokar kaffe. Och även landsbygd, och där man återkommer till historien och hur det var förr. Fotografiet och friluftsintresset har blivit en del av min identitet och en koppling till min mamma som avled i cancer när jag var barn, berättar hon. 

Skulle du vara intresserad av att titta på Mias fotografier så kommer hon att ställa ut på Jamtlis Julmarknad i Östersund, i december, och den infaller helgen den 6- 8 december. Sedan är hon även väldigt aktiv på Instagram. Så kolla in på någon av dessa om du skulle vilja titta på hennes otroliga fotografier! 

www.battrekonst.se/artist/maria-mia-falkesjo/

Instagram: Jämtlandsfotografen Falkesjö 

Linda Johansson 

Annons