Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 4 okt 2021

Kakelugnen – inredningsdetaljen som aldrig går ur tiden

Den har fått ett rejält uppsving de senaste åren, kakelugnen. Det vackra smycket som kan höja atmosfären i ett rum bara genom att stå där ståtlig i ett hörn. Men man vill att den ska fungera, inte bara finnas för syns skull. Nystartade Göta kakelugnsmakeri har haft fullt upp och hantverket att renovera en riktigt gammal kakelugn är det inte många som bemästrar.

Therese Settergren är kakelugnsmakare, en titel som inte är vanlig i vårt land. Efter utbildningen på Hantverks Akademin där hon specialiserade sig på kakelugnar har hon varit fullbokad.

– Kakelugnen har fått en renässans, säger hon, många har en stående i sitt hem men den kanske inte fungerar eller så har man hittat en och vill få den installerad.

Svenskar som tog fram modellen

Många kakelugnar revs ur folkhemmen efter första världskriget då modernare och effektivare värmekällor uppfanns. Idag vill man ha in dem igen, både för värmen men framförallt för stämningens skull. En värmande inredningsdetalj som är vacker hela tiden, året om.

– Kakelugnen utvecklades i det tyskspråkiga kulturområdet Mellan-Europa som bestod av Tyskland, Schweiz, Österrike och Tjeckoslovakien, berättar Therese. Vi vet idag inte när man började tillverka eldstäder i keramik men de tidigaste skriftliga beläggen för en kakelugn är från 800-900-talen.

Det var Fabian Wrete och Carl-Johan Cronstedt som 1767 presenterade en modell med ett system där röken vandrade i fem kanaler innan den slutligen gick ut genom skorstenen. Det är på detta sätt man än idag murar kakelugnar.

Glaslucka en ny detalj

Tidigare var inte själva elden något man satte så stort värde på utan det var värmen som kakelugnen spred i rummet man vill åt. Med två eldningar per dag kunde värmen hålla sig hela dygnet.

– Idag vill många att jag installerar glasluckor på de innersta dörrarna så att när kakelugnen är igång kan man även se lågorna, säger Therese.

En kakelugn kan väga upp emot ett och halvt ton så konstruktionen och uppsättningen av en kakelugn är ett hantverk. Kakelugnarna finns i flera modeller, färger och passar i alla hem, enligt Therese.

– Jag har flera antika kakelugnar till försäljning och även de som idag bygger nya hus vill ha dem installerade, säger hon. Det är ett smycke, en inredningsdetalj och höjer atmosfären och känslan i ett hem, som är

Text: Sabine von Borgstede

Annons