Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 11 nov 2021

Jordnära bruntoner harmoniserar hemmet

Brunt är den färg som ger mest trygghet, stabilitet och lugn. Bär vi en nedärvd känsla för färgtonerna som präglat våra naturmaterial under tusentals år? Trä, keramik, skinn, väver och filtar av naturfibrer, koppar och järn exempelvis. Skalan från ljusbeige till mörkbrun är mycket populär i våra hem, och många hittar de möblerna hos Nellie Nettis, utanför Halmstad och på webben. Ägaren, Anette Primnell, berättar om möjligheterna med jordnära nyanser i interiören.

När man kliver in så omfamnas man av de lugna färgerna, och alla material upplevs ha sin naturliga färg. Den här älskade inredningsstilen präglas av att inget har lackerats i fantasikulörer, som mintgrön, klar orange, eller plastig cerise. Möbelben, tavelramar och väggpaneler har träets alla möjliga bruntoner. Skinnfåtöljerna, plädarna och kuddarna har nyanser som känns autentiska. Lyktor, vaser och lampor visar tydligt att de är av metall eller keramik. Anette berättar:

– Folk nämner ofta att det uppstår en harmoni i den här stilen. Visst kan man skapa en effekt med ett helt avvikande föremål i galen färg och form, men lugnet riskerar att gå förlorat om det inte görs med känsla. Många som älskar den här stilen, men inte vill byta hela hemmet, tar små steg med nya plädar och kuddar i jordnära nyanser och spännande mönster inom samma skala. Med textilier kan man enkelt förändra upplevelsen i hela rummet. Och i den här färgskalan är det betydligt enklare att skifta ljusa textilier mot mörka, efter säsong.

Kvinnligt och manligt

Den omtyckta stilen karaktäriseras även av klassiskt rena geometriska former som cirkelrunt, kvadratiskt och smäckert linjärt – i motsats till svulstigt, pråligt och ringlande som barock eller rokoko.

– En lite maskulin och stabil känsla, i stället för den skörhet som tidigare har kallats kvinnligt. Tjejer älskar den här designen, lika mycket som killarna. Eftersom det inte finns något hysteriskt i den, så håller den längre i våra liv och hem, säger Anette.

Ett inkommande par uttrycker ett ”wow”, för att de inte väntat sig den här butiksupplevelsen ute på landet.

–Men många kommer ofta eftersom jag tar in få exemplar av allt, och det gör att saker försvinner och tillkommer ständigt.

Stelt med perfekt symmetri

Villanytt ber om tips för att få till den mysiga känslan i den här skalan.

– Undvik tvångsmässig symmetri som exempelvis två likadana vaser på varsin sida om en centrerad lampa i fönstret. I stället för lika fåtöljer på varsin sida om soffan, kan det bli mer levande att ställa båda på en sida. Inte ens gardinerna behöver vara lika i utseende eller antal, eller ens finnas på båda sidor av stången. Asymmetri blir jätteskönt, särskilt om saker har en gemensam känsla. Och, satsa hellre på få stora objekt, i stället för jättemånga små, avslutar Anette med ett välkomnande leende.

Text: Tom Swales

Annons