Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Möbler 25 maj 2021

Jan gör verklighet av sin pappas kreativitet

Jan Grevillius växte upp med sin fars kontinuerliga kreativa processer ständigt närvarande. Hans far, Roald Ribe, var arkitekt och formgivare och ägnade stor del av sin tid till att skissa. Först efter hans bortgång 2012 tog Jan på riktigt del av hans verk.

https://formeriet.com/När Jan förstod omfattningen och kvaliteten på de skisser hans pappa hade lämnat efter sig kände han att ville förvalta dem på något sätt.
– När jag såg pappas verk kunde jag konstatera att det var oerhört vackra saker han skissat och bestämde mig för att ta tillvara på arvet han lämnat efter sig. Jag visste dock inte riktigt hur.

Kreativa processen viktigast

På frågan om Roald Ribe själv hade planer på att förverkliga sina skisser svarar Jan både ja och nej.
– Pappa var mer av en konstnärsperson och för honom var själva den kreativa processen motivatorn, inte slutprodukten. Min personliga uppfattning är att han delade det med många andra formgivare och konstnärer. Han behövde skapa för att trivas.

Stolen Roald föds

I flera år efter sin pappas bortgång förvaltade Jan ”bara” skisserna han hade funnit, men i bakhuvudet låg tanken på förverkliga dem.
– Både min mamma och mina syskon tyckte min tanke var fin och då jag 2018 fick möjlighet bestämde jag mig för att som första projekt ta mig an en fantastiskt vacker stol pappa skissat. Stolen, som sedan några månader tillbaka är verklighet, har jag valt att kalla Roald efter pappa.

Hantverk per definition

För att göra sin pappas verk rättvisa var hantverket bakom framtagandet av stolen oerhört viktigt för Jan.
– Allt pappa skapade stod för kvalitet varför det är viktigt för mig att stolen också gör det. De jag har valt att samarbeta med, stålkonstruktör, möbelsnickare och sadelmakare, är alla experter inom sina områden. Stolen är hantverk per definition.

Roald tillverkas i en begränsad upplaga om hundra stycken, alla individmärkta i både sits och stålstomme.

Genomtänkt design

Jan vill ogärna placera stolen i ett fack då den är så väl genomtänkt för alla tillfällen.
– En familj köpte åtta stolar och har dem som matsalsstolar, själv har jag den som kontorsstol på mitt hemmakontor. Den funkar i loungeutrymmen och som inredningsdetalj i ett sovrum.
Roald är funktionell och konstruerad även för offentlig miljö och restaurang då den går att hänga på bordsskivan när den inte används.

”Pappa hade varit stolt”

Från sin pappas katalog har Jan valt ut fem projekt han vill förverkliga om intresse för formspråket finns. Jag frågar vad Jan tror att hans pappa tyckt om att han förverkligar hans skisser. Ödmjukt svarar han:
– Jag tror att pappa hade känt viss stolthet, verkligen.

Text: Jessica Roos Rahmquist

Annons