Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Arkitektur | Byggnation 1 okt 2021

Jämför standarden innan du beställer huset

Många som planerar att beställa ett nytt hus fokuserar på priset, boytan, värmesystemet och många av de mest uppenbara egenskaperna. Men det finns så många skillnader i olika husleverantörers standard som sällan jämförs, men som ger huset högre värde, mer komfort och lägre energianvändning. Villanytt ber Jammy Stridsjö, på husleverantören Hem1, lära oss att granska detaljerna.

En upplyst husköpare kan bättre jämföra olika hustillverkares utförandestandard. På så sätt undviker man att beställa huset av en leverantör som tar extra betalt för önskade kvalitetsfaktorer, för att de inte ingår i standarden. Jammy visar några exempel:

– När människor uppmärksammas på de släta innertaken i våra hus, så blir de plötsligt medvetna om att traditionella gipstak ofta har skivornas skarvar synliga. Det blir ju inte samma påkostade känsla som släta tak. På samma sätt upplevs det lite billigare att låta smyglister dölja skarven mellan tak och vägg, i stället för att noggrant skapa en rak och jämn skarv som inte behöver gömmas.

Jammy råder oss även att jämföra hur fönsternischerna är utförda. Om smygarna är byggda av lackade skivor så upplevs det ibland som en simpel låda. Detta jämfört med det exklusivare intrycket när fönstersmygen är gipsad och integreras bättre i väggen.

– Effekten av att vägglivet fortsätter in mot fönsterkarmen, blir en kvalitativare känsla så här. Och i badrummen kaklas fönstersmygen för att få samma upplevelse.

Målas efter montering

En annan detalj, som sänker hemmets kvalitetskänsla är synliga spikhuvudet.

– Ja, därför målas alla våra lister och foder efter att de spikats på plats. Men syna även takhöjden. Få som kliver in i våra hus kan exakt sätta fingret på vad som ger den rymligare känslan. Men det beror på att vi har 2,5 meter i höjd som standard, avslöjar Jammy.

En mjuk och dämpad akustik också har ett stort värde i hemmet, varför man bör granska om materialen är massiva som standard.

– De som lever i våra hus uppskattar den behagliga ljudmiljön. Och de har ju inte behövt betala extra för riktiga trägolv, massiva innerdörrar och isolerade innerväggar.

Golvvärme upptill som standard

Villanytt noterar dessutom att beställarna får golvvärme på ovanvåningen, vilket är ovanligt.

– Visst. Även om villorna arkitektritas för varje tomt och kund, så ingår allt i standarden. På samma sätt som att ytterväggarna och bottenplattan är mer isolerade än många förväntar sig.

Text: Tom Swales

Annons