Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Arkitektur | Byggnation 29 apr 2022

Jämför detaljerna när du väljer hustillverkare

När man planerar att beställa en nybyggd villa så är det lätt att jämföra de offererade priserna, boytorna, fasad-, golv och väggmaterialen och dylikt. Men färre ifrågasätter vad som döljer sig i innerväggarna och bjälklagen, eller frågar om utförandet på snickerierna och fönsterfogningen. Villanytt ber Klas Fridsäll, på Designhus, tipsa läsarna om kvalitetsdetaljer som bör jämföras.

Villanytt: När man äntligen får nyckeln och kliver in i det färdiga drömhuset, så vill man inte uppleva dunsar och oljud. Klas instämmer:

-Dålig ljudmiljö blir störande att leva i. Så försök tidigt syna om husleverantörens priserbjudande bara omfattar tomma innerväggar av enkelgips. Granska också om bjälklaget mellan våningarna har konstruerats för att begränsa ljud. Hela husets totala ljudkänsla är avgörande för upplevelsen av kvalitet, stabilitet och genuinitet. Våra kunder värdesätter verkligen de extra ljudisolerade innerväggarna och bjälklagens ljuddämpande mellanlager, som ingår i vår standard.

En annan besvikelse kan uppstå när stora väggspeglar, hyllor och TV-skärmar ska upp på väggarna. Gipsväggar, i synnerhet enkla, kräver många trista plugghål för att kunna hålla uppe tyngder.

-Ja. Men om väggarna i stället är byggda av OSB-skivor så räcker det oftast med en enkel träskruv när man vill hänga upp något. Många familjer märker också att OSB-väggarna i våra hus ger en mer dämpad ljudmiljö.

Undvik radiatorer och synliga bjälkar

Vid beställning av ett hus bör man också fråga om släta tak ingår, så man slipper störa sig på takskivornas öppna skarvar.

-Och om man vill ha en modern känsla så bör man verkligen kolla så att det offererade huset har inbyggda takbjälkar och ventilationskanaler. En självklarhet tycker vi, och som villabeställare borde man inte behöva ifrågasätta sådant eller upptäcka det för sent, nämner Klas.

Värmeradiatorer ingår sällan i husdrömmen, men Villanytt noterar att det faktiskt är standard på övre plan, hos många husleverantörer.

– Radiatorer på väggen ser aldrig bra ut i nya villor. De upplevs överdrivet varma när man är nära, eller ger otillräcklig värme i rummets andra delar. Golvvärme bör man kräva som beställare, men det är inget vi tycker skall vara ett extra tillval.

Syna fasadhörnen

Villanytt hittar bara en leverantör som erbjuder gerade hörn på träfasader, alltså att ytterhörnens brädor möts med 45-gradiga diagonalsnitt, i stället för att den ena hörnbrädan ligger över den andra. Något som Klas Fridsäll gärna tillstår att Willa Nordic är stolta över.

Text: Tom Swales

Annons