Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Fritid | Livsstil 10 dec 2018

Jakten medför vänskap, spänning och friluftsliv

Array

Jaktia i Kållered är en central plats för natur- och jaktintresserade. Där träffar vi Andreas Bondesson som gärna lyfter fram det fina som jaktintresset för med sig:

– Vänskapen, naturupplevelserna och spänningen är bara några delar av tjusningen. Många viltvårdare känner också att de bidrar till att vårda en viktig balans mellan natur, odlingar, djur och människor. För andra kan jakten handla om att kunna servera kött som tillkommit på naturligare väg än via den stora köttindustrin. Ja, jakten har alltså olika värden för olika jägare.

För många älgar nu

I skrivande stund meddelar Naturvårdsverket att älgstammen växer i ohämmad takt, vilket har lett till fler trafikolyckor och skador på skogen. Faktum är att jägarna endast skjuter åttiofem procent av antalet älgar som staten önskar för en sund balans.

– Man måste agera ansvarsfullt när man är på jakt, så man skjuter ju bara i säkra situationer. Jag tror att många som inte har jaktintresse skulle bli förvånade om de förstod hur väl reglerad jakten är. Men, ändå förtar det inte upplevelsen, säger Anderas.

Nyttan och spänningen

Enligt Naturvårdsverket så behövs verkligen ett utbrett jägarintresse, även om det utövas för spänningen.

– Att sitta på pass och veta att viltet, som hela laget lyssnar och spejar efter, plötsligt kan störta fram är spännande. Där ingår ju också risker, som att till exempel möta ett ilsket vidsvin. Och, att gå i drev eller delta på annat sätt kan vara nog så spännande, innan man får skjuta, förklarar Andreas.

Han tror att jakt är något som många unga skulle älska om de fick uppleva det. Så, hans tips är att fråga om de får följa med någon vän eller släkting som jagar. Personalen på Jaktia svarar gärna på frågor, förklarar hur man kan närma sig jaktintresset och förmedlar kontakter till föreningar, studieförbund och organisationer.

Kontakter ger möjligheter

Många träffar sina blivande jaktkamrater när man övar på skjutbanan.

– Alla vill ju ha ansvarsfulla och säkra skyttar i laget, så övning leder ofta till vänner som har tillgång till jaktmark.

I Jaktias butik finns mängder av kläder och utrustning även tilltalar sportfiskare, vandrare, svampplockare, fågelskådare, naturfotografer och andra naturälskare. Men, när vi kommer till gevären så tillägger Andreas:

– Jaktvapnet får man såklart inte köpa förrän man har fått licensen.

Text: Tom Swales

Annons