Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation 14 aug 2022

Isolertimrat för både värme och klassisk stil

Många drömmer om ett timmerhus, men tvekar med rädslan för att traditionell fulltimring ska sluka uppvärmningskostnader. Men, det finns en energieffektiv lösning som stavas ”isolertimmer”. Stefan Larsson, på Larsson-Hus, förklarar konceptet för Villanytts läsare.

Många förknippar timmerhus främst med fritidshus där man vill ha den robusta, rustika och traditionella känslan. Att man ser många timrade hus i landets norra delar beror främst på tillgången till timmer, och inte på att fulltimrade hus är särskilt energieffektiva.

-Nej, fulltimrade hus är både dyra att bygga och att hålla varma. Därför började min far utveckla principen för isolertimrade hus under oljekrisen på sjuttiotalet. Utseendet och känslan är precis som traditionell timring, med sågad yta och yxad kantfasning. Men de rustika stockarna är egentligen horisontella grova paneler, med effektiv isolering innanför.

Har man dessutom massiva timmerknutar i ytterhörnen, och isolertimmer på innerväggarna, så blir upplevelsen total och energieffektiviteten maximal.

Ett värde både inifrån och utifrån

Många hus, både stora permanentvillor och mindre stugor, i de norra landskapen är idag byggda med isolertimmer. Energifördelarna, i kombination med den anrika stilen, märks också på att husen får ett högt andrahandsvärde. Det är inte bara ett värde för de som njuter av komforten innanför väggarna, utan har även ett kulturvärde för den allmänna upplevelsen i fjällvärlden.

– Men, vi har också byggt isolertimrade hus i skärgårdsmiljöer, och även där passar den här traditionella byggstilen fantastiskt fint. Som beställare har man stora möjligheter att påverka utformning och format på sitt isolertimrade hus. Eftersom vi skapar alla timmerdelar här i vår egen anläggning, av virke som vi väljer ur de djupa dalaskogarna, så är husbeställarna aldrig låsta till några standardformat. Och vi kan garantera materialets toppkvalitet och genuina utseende.

Många investerar i högre standard

Utifrån Stefans och medarbetarnas långa erfarenhet noterar de att många beställare numera investerar i högre standard.

-Ja, allt fler väljer stora hus. Och det är ju en möjlighet som ökat med isolertimmer. Man väljer ofta platsbyggda kök, och sätter kakel och klinker i de rum som förr kläddes med plastmattor.

Men, parallellt med den utvecklingen är det många som också väljer isolertimmer för mindre hus och stugor. Möjligheten till fria val i utformningen gör också att man kan välja en lite modernare och avskalad look, utan timrade knutar, men ändå få den robusta timmerstilen.

 

Text: Tom Swales

Annons