Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 13 sep 2021

Iscidern får vinentusiaster att se värdet i sötman

Iscidern är obekant för många svenskar, delvis för att vi saknar en genuin sötvinskultur och dessutom omgetts av cider som mer liknar en alko-läsk. Detta trots att vår nordliga landsände har det unika klimatet som gör tillverkning av iscider idealisk. Vinmakaren Anderas Sundgren, grundare av Brännland Cider som specialiserat sig på just iscider, lär oss mer om den intressanta drycken.

Förledet ”is” kommer inte av något så enkelt som en isbit i ciderglaset, utan en tillverkningsprocess som utvecklades på 1990-talet i Kanadensiska Quebec. Tankar med nypressad must fick stå ute i smällkalla vintern tills andelen vatten särskilde sig, genom att frysa till is. Det övriga koncentratet med fokuserad smak, kunde då tappas ur eftersom dess sötma gav den en lägre fryspunkt än vattnet. Det är denna särskilt smakrika must som sedan jäses och förädlas till vin. Efterleder ”cider” innebär att råvaran kommer till 100 procent från äpplen.

–I nuläget så växer intresset främst hos vinintresserade, men även bland de unga som inte främst jagar ruset, utan smakupplevelsen. Generellt kan iscider beskrivas som ett lätt vin, med mellan 7 och 10 procent alkohol, och en sötma som till hundra procent kommer av frukten. Men i motsats till många söta viner så upplevs iscidern inte klibbig, eftersom den naturliga syran balanserar det så väl.

Norrländsk karaktär

Med noggrant valda frukter, och en hantverksmässig tillverkning får man absolut kalla Brännlands sju olika varianter av iscider för premiumprodukter. Genom hela tillverkningen nyttjar man de särskilda möjligheter som bara finns i vårt nordliga klimat. Nu satsas även mer på de norra äppelodlingarna, eftersom de många soltimmarna ger den smak som de söker.

–I Kanada avnjuter man gärna iscider som cocktail, aperitif eller dessertvin. Här i Vännäs har vi även utvecklat flera egna typer och karaktärer, som fungerar utmärkt i flera olika sammanhang. Till exempel produkten Claim, som är en mycket somrig dryck, med lätt sötma. Prima till ostar men även som måltidsvin till salt och grillad mat, fet kyckling eller typiskt ostasiatiska rätter.

Vill man servera sig själv, eller gästerna, ett helt koncept så finns faktiskt särskilda iscider-glas, som design-ikonen och keramikern Ingegerd Råman har formgivit specifikt för Brännlands drycker.

Dags att bredda vinkulturen

Att många svenskar, slentrianmässigt, ofta har avfärdat söta viner är en trist begränsning i vår vinkultur. I många andra länder, varav flera i Sydeuropa, så har söta viner sin självklara plats, och är de enda rätta i många sammanhang. Det är högst troligt att den helsvenska iscidern öppnar svenskarna ögon. Och kanske vågar vi nu öppna en till vindörr, när vinkännare som de flesta har förtroende för faktiskt hyllar drycken. På tillverkarens hemsida finns mängder av tips på hur de olika typerna kan användas, på vilka krogar de serveras och vilka leverantörer som säljer dem. Och på Systembolagets hemsida ser man vilka butiker som säljer.

Text: Tom Swales

Annons