Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 26 jun 2021

Investera i ett unikt bord –  du kan tillverka det själv

Att köpa billigt kan bli dyrt, medan motsatsen kan ses som en investering för livet. En ekvation som är svår att få ihop? Inte om man lyssnar på Vincent Alexandersson som sedan tre år tillbaka driver Vincent Handcraft som tillverkar handgjorda, unika bord i massivt trä.

Jag frågar Vincent om svaret på ekvationen:

– Köper du ett billigt massproducerat bord kommer du sannolikt behöva köpa både ett och två till under ditt liv. Lägger du istället lite mer pengar och väljer ett bord av massivt trä håller det i flera generationer. Jag ser det som en investering. Gör du dessutom ditt bord själv ökar affektionsvärdet och vi pratar investering på hög nivå.

DIY

Trenden idag lutar åt DIY (Do It Yourself) och är du bara lite händig är det inga problem för dig att själv skapa kvalitetsmöbler menar Vincent.

– Mycket handlar om att vara noga med materialval. Själv lägger jag orimligt mycket tid på att välja material och plank, skrattar han.

Att som hemmasnickare hitta bra material är idag inte särskilt svårt. Vincent säljer högkvalitativ plank, trä, epoxy framtagen av honom själv samt andra tillbehör för den som vill göra själv. Och han tycker att man ska våga prova.

– Jag ger gärna goda råd. Sannolikt kommer du vårda ett bord du byggt själv med mycket kärlek vilket gör det hållbart i generation efter generation.

Naturen bästa konstnären

Vincent beskriver sina bord som konstverk som bjuder in till nyfikenhet och som blir rummets huvudattraktion. Trä är tidlöst och inget man tröttnar på menar han.
– Men du behöver naturligtvis välja trä av högsta kvalitet. Jag använder närproducerat massivt trä från träd som är lika breda som bordet jag ska skapa. Det ska vara tillräckligt med vackra ådringar, kvistar och liv i träet för att få bli ett bord hos mig. Naturen är den bästa konstnären och som inte håller måttet blir till ved.

Från idé till verklighet

Om du inte vill tillverka ditt eget unika bord är det värt att låta någon annan göra det, menar Vincent.
– Du får ett högkvalitativt bord du aldrig kommer tröttna på. Kanske har du en färdig idé eller så tar vi fram en unik design som passar just dig.

Text: Jessica Roos Rahmquist

Annons