Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Golv/Mattor | Inredning | Premium 13 mar 2017

Instruktioner om hur du lägger ett parkettgolv – steg för steg

Steg 1
Förvara paket med golv inomhus under två till tre dygn i minst 18 grader. Då anpassas de till temperaturen i rummet inför läggning. Man kan lägga golv på underlag så som PVC, linoleum, klinker och trä, om man vet att den underliggande konstruktionen är torr och frisk.
Steg 2
Underlag som suger upp fukt så som nålfilt och heltäckningsmattor måste tas bort innan golvläggning. Skrapa även bort alla limrester.
Steg 3
Vid nybyggnation eller större renovering lägger man golv som sista moment, innan listning. Dammsug och städa underlaget noggrant.
Steg 4
Kontrollera att det är jämnt, genom att föra en rätskiva över ytan. Underlaget får inte variera mer än 3 mm i höjd på 2 meters mätlängd.
Steg 5
Fyll ut svackor med spackel eller tillskurna bitar av lumppapp. Upphöjningar slipas bort.
Steg 6
Om man har gjutna underlag i källarplan eller markplan, så måste man spärra mot fuktvandring med åldersbeständig plast. Det gäller även om man har golvvärme. Fuktspärra även bjälklag över ventilerad krypgrund och lättbetongbjälklag. Skarva plasten med 500 mm överlapp, och ha 50 mm uppvik mot vägg. Uppviket täcks senare av sockel.
Steg 7
Om du ska lägga golv på gjuten platta, måste du kontrollera mot ritning om ångspärr är ingjuten i grunden. Då ska man inte lägga ut åldersbeständig plast på undergolvet, eftersom dubbla tätskikt ökar risken för fuktskador.
Steg 8
På stumt underlag kan man välja underlagsfoam eller lumppapp, för att dämpa stegljud. På sviktande underlag så till exempel linoleum, ska lumppapp användas.
Steg 9
Lägg golvet i samma riktning som ljuset faller in från närliggande fönster. Då syns skarvarna mindre.
Steg 10
Om rummet är avlångt ser det snyggast ut om golvet ligger i den riktningen.

 

Du hittar materialet till ditt projekt i din närmaste Byggmax-butik eller på Byggmax.se

Annons