Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Golv/Mattor | Inredning 21 nov 2023

Inspireras av klinkertrenderna, men välj personligt

Utbudet av kakel och klinker är enormt och det kan upplevas som en total frihet, likaväl som en omöjligt valsituation. För att få tips om hur man gör kakelresan lustfylld, så bad Villanytt om experttips från Jeanette Hedener på Golvpoolen. Hon tar oss tryggt i handen och leder oss in i plattdjungeln, i detta fall deras kakel- och klinkeravdelning som sägs vara Nordens största.

Spektrat av material, format, färger, mönster och ytfinish är enormt. Så hur ska man planera sitt badrum?

–Många har redan börjat titta på bilder, på Instagram eller på vår hemsida, innan de kommer in. Andra föredrar att börja drömma här i vår klinkerutställning, bland de hundratals exemplen på badrumsmiljöer. Vi lyssnar på vilka färger och stilar de gillar, hur badrummet ser ut, och så guidar vi fram till de passande valen, säger Jeanette.

Nätet är fullt av extrema och storslagna badrumsreportage, men Jeanette råder att man bara ser det som en inspiration:

–Ja, du ska ju känna avkoppling och harmoni i badrummet under många år framöver. Då bör du inte uttrycka en tillfällig trend för övertydligt, utan måttfullt. Då trivs du längre med stilen.

Hotell- och spakänsla

Stilmässigt söker många en känsla som påminner om hotellens och spaanläggningarnas badrum.

–Ja, de flesta önskar rena, öppna och släta ytor med försiktiga färger. Det ger ett lugn, är enkelt att hålla rent och kan förstärka intryck av luftighet och utrymme, även i små badrum. Det blir elegant och absolut ett långsiktigt val, som gynnar både plånboken och miljön. Och det går faktiskt att skapa med både liten och stor budget, säger Jeannette och visar oss vidden av priser.

Intresset för större plattor är starkt, och fler väljer samma plattor på både golv och vägg. Likt en konceptuell hotellsvit, får samma plattor gärna återkomma i köket. Men, det finns inte bara keramiska plattor, understryker Jeanette:

–Många gillar vår marmorkollektion ”Marble by Arredo”. Marmor kan ju komma från olika delar av världen, de naturliga färgvariationerna är många, men italiensk Carrara-marmor är förmodligen den mest kända. Den finns i flera antika och världskända byggnader och därför ger den också ett klassiskt intryck i nutida badrum och kök.

Tänk logistiskt

Om man ska välja plattor, skivor och bänkar av naturlig sten och vill vara säker på att allt får samma nyans och mönster så bör man beställa allt på samma order.

-Ja, då ökar möjligheten att få stenar som brutits nära varandra, i berg som har sin individuella karaktär, tipsar Jeanette.

När hantverkare är bokade, eller ledig tid för eget hemmafix är inplanerat, så måste man kunna räkna med att de valda plattorna verkligen anländer i rätt tid.

–Då är det uppskattat att vi direkt kan leverera från vårt 9 000 kvadratmeter stora lager, oavsett om man är kund i webbshopen eller de fysiska butikerna i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg.

Text: Tom Swales

Annons