Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Djur 24 maj 2021

Insektsprotein, för hundens och jordens bästa

Kött- och fiskeindustrin ifrågasätts av många, och intresset för insektsbaserad protein nämns oftare som ett bättre animaliskt alternativ. Få människor är redo att äta insekter, men hundar ser däremot inga matkulturella hinder för att njuta av det höga näringsvärdet och andra hälsofördelar. Att det dessutom är klimatsmartare, är ett argument som allt fler hundägare intresserar sig för. Mer om insektsbaserad hundmat lär vi oss av Thomas Dalebring, hos den svenska fodertillverkaren Funcifur.

En av de främsta fördelarna för hunden, som Thomas Dalebring lyfter fram, är att insekter är hypoallergena.

–Ja, proteinet innehåller alltså inte de allergena ämnen som känsliga hundar kan reagera på när de äter viss kött- och fiskbaserad mat. Dessutom är insekter rika på aminosyror som är lättsmälta, så att proteinet lätt tas upp i kroppen.

Villanytt konstaterar att även mängden omega 3 och omega 6 är hög i insekter, vilket är särskilt bra då hundar inte kan producera dessa fettsyror själva. Det har en positiv inverkan på hjärt- och kärlfunktionerna, ledernas rörlighet, huden och pälsen.

–Allt det animaliska proteinet i vårt foder kommer alltså från insekter, vilket uppskattas av många hundägare, av många olika skäl. Somliga vill ta avstånd från köttindustrin av etiska skäl. Vissa ser hälsorisker med hanteringen av slaktresterna som blir hundfoder. Hormoner och antibiotika i djuruppfödningen, är också något som oroar hundägare, menar Thomas.

Även riskerna för ohållbart industrifiske, med bifångster som hotar arter och bestånd, gör att hundägare intresserar sig för insektsprotein.

Undvik spannmål, men välj rätt grödor

I vissa forum där hundfoder diskuteras så har råd om att undvika spannmål, förväxlats med oro för vegetabilier generellt. Men rätt grödor och vegetabiliska proteiner är mycket nyttigt för hundar. Flertalet experter menar att vegoproteiner, helt skulle kunna ersätta animaliska proteiner, i hundmat. Thomas Dalebring instämmer:

–Sant. Vi har även en andel noggrant utvalda grönsaker, frukter och superfoods, som till exempel tranbär, i fodret. Att vi däremot uteslutit spannmål, gör maten snäll mot både magen och tänderna.

För de flesta hundägare är hälsofördelarna med insektsprotein, det främsta argumentet. Men de stora klimatfördelarna gör att ännu fler vill låta hunden prova.

–På grund av kötthalten i andra foder, så står ju en medelstor hund för ett lika stort co2-utsläpp som en genomsnittlig bil. Så, bara genom att byta hundfoder tar man ett enormt klimatsteg.

Text: Tom Swales

Annons