Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 16 dec 2023

Tareq tar hållbarhet på allvar när köksredskapen utvecklas

När kocken Tareq Taylor tog fram världens första cirkulära stekpanna som tillverkats utan PFAS-baserade material, så blev det grunden för en bred serie framtidsvänliga köksverktyg. Villanytt ber honom berätta hur konsumenter kan välja hållbart utvecklade kastruller och pannor, och samtidigt få god funktion.

Tareq berättar vilka hållbara egenskaper som han själv fokuserar på när han utvecklar redskap för köksserien By Tareq Taylor.

-Dels ska de vara tillverkade av material som är optimalt cirkulära och producerade utan PFAS. Produkterna ska också vara så tåliga att man kan använda dem hela livet. Dessutom ska de ha en design som inte är trendkänslig, utan långsiktig och tidlös. Sen tillkommer såklart flera hållbarhetsval i produktion, underleverantörer och transporter. 

Genom att frekvent använda flera av produkterna i det egna restaurangköket, så sätts både funktionaliteten och tåligheten på prov av Tareq och hans köksteam.

-Ja. Att exempelvis redskapen av silikon har behållit sin blanka yta och elasticitet, efter ett års flitigt användande, gör mig stolt. Jag kan verkligen bli riktigt irriterad på klena, bräckliga och kortlivade produkter.

Underlättat återvinning

Vi tittar på flera produkter och frågar Tareq hur hållbarhetsmålen märks i dem.

-I pannorna, kastrullerna och grytorna med non-stick-funktion så har vi helt avstått från teflon-liknande plaster, och i stället valt en keramiskt beläggning. Fördelarna är så många. Ytan är mer beständig, man slipper risken att få i sig plastämnen som lossnar, och man kan arbeta i kärlen med redskap av alla material. Ju längre man kan använda saker, desto mindre klimatpåverkan och resursslöseri medverkar man till. 

Men om produkterna en gång ska kasseras så har Tareq och medarbetarna gjort allt för att underlätta återvinningen. Bland annat genom att inte blanda material som försvårar processen. Att stek- och kokkärlen dessutom tillverkas av ovanligt hög halt återvunnen metall, minskar behovet av att bryta nya resurser.

– Att vi valde akacia som träslag i skärbrädorna beror på att det är snabbväxande, att produktionen är FSC-certifierad och att materialet är mycket slitstarkt. 

Redskapens betydelse

På frågan om hur viktiga redskapen är för lusten att laga mat och för resultatet, svarar Tareq:

-Matlagning är ingen materialsport där bästa utrustningen avgör. Men om kakor inte lossnar ur formar, mat bränns fast i pannan, handtag lossnar och små bitar av plastig beläggning hamnar i maten så blir det ju omöjligt. Bra redskap förenklar och gör köksarbetet roligare.

Allt fler konsumenter känner sig lurade när de tvingas kassera kortlivade produkter, och blivit ofrivilliga ”slit- och slängare”.

Tareqs tips för att välja rätt redskap:

-Välj en stekpanna med tjock massiv botten så kyls den inte ner när du lägger i kalla råvaror. Det ger bättre stekresultat och jämnare värme.

-Hetta inte upp non-stick-belagda stekpannor när de är tomma. Lägg åtminstone i en klick smör, så bevaras non-stick-funktionen bättre.

-Testa silikonformars kvalitet genom att krama ihop dem. Om de blir vita eller matta i vecken när de vecklar ut sig så kommer ytan snabbt bli ful och sprucken.

-Undvik redskap i tidstypiska trendfärger, så tröttnar du inte på dem lika snabbt.

Annons