Inredning 21 nov 2024
Det finns ett par viktiga saker att tänka på när du ska slipa golven därhemma. Med hjälp av golvslipningsexperten Christian Sander har vi sammanfattat dem i fem frågor du ska ställa – både till dig själv och till den du anlitar för jobbet.
Att slipa om ett slitet trägolv som inte fått någon kärlek på länge, det är ett förhållandevis enkelt sätt att ge en rejäl portion nytt liv och elegans till ditt hem till en rimlig kostnad.
– Till alla som funderar på att riva ut ett parkett- eller brädgolv vill jag säga: tänk igen! Även ett slitet golv går ofta att rädda med en väl gjord slipning, och det mycket lägre pris än ett nytt golv, säger Christian Sander, som med Helsingborg som utgångspunkt driver Sanders Golvslipning.
Här är fem frågor för dig som bestämt dig för att slipa om golv därhemma:
1) Slipa själv eller anlita professionell hjälp?
Som yrkesman är Christian kanske inte helt objektiv när han tycker att du självklart ska anlita ett proffs för jobbet. Men i alla fall:
– Oftast blir det inte så bra att göra det själv som lekman. Inte bara för att erfarenheten och yrkeskunnandet saknas, maskinerna som finns att hyra är ofta sämre eller i sämre skick än de vi arbetar med.
2) Hur många gånger kan mitt golv slipas?
Den moderna ekparkett som är vanligast i hus och lägenheter byggda de 40-50 senaste åren består av lameller med 3,6 millimeter tjocka trästavar.
– Med en skicklig golvslipare som slipar flera gånger med fint papper: kanske tre. Med ett hårt slitet golv eller en slipare som tar ett grövre papper för att det ska gå fort: kanske bara en. Är det bara den gulnade färgen du vill få bort räcker en lätt slipning.
Äldre parkettgolv är tjockare och kan slipas fler gånger, detsamma gäller brädgolv av furu eller gran.
3) Vilken ytbehandling – lack eller olja?
De senaste tio åren har lack alltmer försvunnit som ytbehandling för trägolv till förmån för olja. Christian Sander rekommenderar varmt så kallad hårdvaxolja.
– Hårdvaxoljan har flera fördelar. Den gulnar inte som lacken och mognar över tid, så om du till exempel flyttar en matta på golvet så försvinner nyansskillnaden på golvet med tiden. Du behöver heller göra en underhållsoljning efter ett par år, det räcker med att tillsätta ett underhållsmedel när du våttorkar golvet.
4) Pigment eller naturlig färg?
Är det något vi svenskar är trötta på, vad det verkar, så är det gulaktiga trägolv. Du med?
– I 9 av 10 jobb de senaste åren vill kunden ha en vitpigmentering av oljan, som ger trägolvet en ljusare, blekare, vitaktig färgton. Vi brukar göra ett par små färgprov på det nyslipade golvet, där kunden kan se ett olika grader av pigmentering och sedan välja.
5) Hur ska jag välja rätt hantverkare?
– Det sista du ska göra är att bara gå på priset! Det kan skilja jättemycket, men då oftast av en anledning. De som pressar priserna gör det till exempel genom att använda billiga oljor av sämre kvalitet, oljor baserade på lösningsmedel och utan härdare. Fråga efter vilken olja sliparen använder och vilket underhåll som krävs. Ta in offerter, kolla referenser och omdömen.