
Inredning | Livsstil 12 apr 2025
Hantverksmässiga skyltar har länge använts för att sätta en omsorgsfull karaktär på hus, hem och verksamheter. Och få skyltmaterial signalerar hantverk så väl som keramik. Eva Lind, keramiker och grafisk designer på Keramikskyltar, ger exempel på hur charmig skyltning kan både smycka och upplysa.
Villanytt upplever att Eva Linds keramikskyltar tillför ett omsorgsfullt intryck, inte minst på grund av att hon präglar beställarens text för hand. Bokstav för bokstav, i stengodsleran som hon formar, bearbetar och glaserar med penseln.
-Behovet av att upplysa, välkomna eller varna finns överallt. Men fabriksfärdiga standardskyltar och dekaler, i skrikande färger kan helt sänka en vacker entré, grind eller trivsam interiör. Väljer man i stället handgjorda skyltar med unik text för platsen, så framförs budskapet med mer värme.
Eva ger flera exempel där unika keramikskyltar är att föredra:
-En villa eller gård med flera dörrar och småbyggnader kan knytas samman med en gemensam och charmig stilkänsla. Gårds- eller husnamnet på fasaden, familjenamnet på entrédörren, ”Varning för hunden” på grinden, ”Gäster” på en toalettdörr eller ”Sadelkammare” i stallet.
Att skylta med rätt känsla
Även bostadsrättföreningar, företag, hotell och kaféer kan ges en sammanhållande och gedigen touch, berättar Eva på Keramikskyltar.
– Skyltar behövs för att informera om våningsplanet, rums- eller lägenhetsnumret, kontorsavdelningen, frukostsalen, hissen, receptionen, lobbyn, förrådet. Men alla skyltar ska ju vara välkomnande och bevara den trevliga stämningen. Den egenskapen har de handgjorda keramikskyltarna.
Typografin som hon använder förmedlar en känsla av tradition och tillit. Och just auran av romantik, omsorg och tradition gör sig även som bröllopsgåva, berättar Eva:
-Visst. Vilka nygifta eller nyligen hopflyttade par skulle inte bli glada över en unikt handgjord dörrskylt med deras efternamn?
Från lera till skylt
Villanytt noterar på keramikskyltar.se att man kan välja att få sin skylt gjord av beige eller vit stengodslera, och två olika storleksgrader för texten. När Eva har format leran till skylten och präglat in bokstavs-typerna så skröjbränns skylten först i 980 grader under några timmar, för att leran ska stabiliseras. Därefter får skylten svalna, och bemålas därefter med två olika glasyrer, för att sedan brännas i 1250 grader för att tåla alla väder, temperaturer och nederbörder.
-Glasyren gör skylten blank och lätt att torka av vid behov, och den mörkare glasyren i de fördjupade bokstäverna gör texten kontrasterande och lättläst, avslutar Eva Lind.
Text: Tom Swales